TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

Porfirije: Za bolji svet se moramo boriti, ali dobrotom

Patrijarh srpski Porfirije, koji je u Uskršnjoj poslanici ukazao na apsolutnu neistinu i pokušaj istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida, osvrnuo se i na nasilje u svetu, i u ratu i u miru, pa i na tragediju u Ribnikaru. On je rekao  da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.

“Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!”, istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.

“Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom – poput Hrista, koji se čak i sa Krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro”, naveo je patrijarh.

Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna.

“Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu”, naveo je patrijarh.

Prema njegovim rečima, lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje i zato što im se anđeli raduju.

“Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško – ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda! Hristos Vaskrse!”, naveo je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Srbija se danas seća 3.maja 2023. godine kada je učenik K.K. ubio je devet učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” i školskog čuvara i ranio nastavnicu istorije i pet učenika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com