TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

Godišnjica masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”: Sećanje i “Buđenje”

Beograd, 3. maja 2024. – Godišnjica masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Rribnikar, u kojoj je uèenik iz vatrenog oružja usmrio devetoro ðaka i èuvara škole, navršava se danas, a taj komemorativni dan, uz poseban program pod nazivom “Buðenje” oznaèiæe, kako je najavljeno, poèetak višeslojnog procesa memorijalizacije. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ nr

Ispred  Osnovne školie”Vladislav Ribnikar” u Beogradu, gde je učenik K.K. pre tačno godinu dana  iz vatrenog oružja ubio devetoro đaka i čuvara škole, obeležavanje godišnjice počelo je okupljanjem porodica ubijenih, rođaka, prijatelja i građana i oglašavanjem sirena. 8.40 sati, kada se dogodio masakr koji Srbija i region ne pamti.

Mediji u Srbiji su u 8.41 na jedan minut prekinuli emitovanje programa, u znak sećanja na ubijene u tragediji.

Roditelji su u tišini palili sveće i ostavljali cveće na prostoru ispred škole, kao i  građani, rođaci, drugovi ubijene dece i drugi učenici  Ribnikara, koje kiša koja pada od juče popodne nije sprečila da odaju poštu tragično nastradalima.

Za građane i sve koji žele da obeleže godišnjicu tragedije omogućeno je upisivanje u knjige sećanja tokom celog dana, ispred ulaza u školu, a upisivanje  poruka posvećenih nastadalima počelo je od ranog jutra.

U Ulici Kralja Milutina 10, ispred Ribnikara, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih mladih života.

U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih, a ona je postavljena kao simbol zajedničkog sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maj 2023. godine.

Ispred škole su sve vreme stajala dva policajca, a Ulica kralja Milutina je zatvorena za saobraćaj.

“Buđenje”: Debata o uzrocima i posledicama masovnih ubistava

Beograd, 3. maja 2024.- U okviru programa “Buðenje”, obeležavanja prve godišnjice tragedije i komemoracije žrtvama masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”, danas je na Tašmajdanu organizovan Forum, na kojem æe graðani moæi da sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra razgovaraju o pitanjima koja se tièu uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine. Od 9.00 do 19.00 èasova æe na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu, u blizini spomenika Desanki Maksimoviæ, biti emitovan video kolaž seæanja na žrtve.FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara obeleževa se na više lokacija u Beogradu, u okviru programa “Buđenje”.

U prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu organizovan je forum u okviru kojeg građani razgovaraju sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u Ribnikaru i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje.

Građani mogu u posebne kutije da ostave svoje predloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru, a za večeras je planiran scenski program.

Završni muzičko-scenski program će umesto na Tašmajdanu, zbog najavljene kiše, biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova.

Direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji Radio-televizije Srbije biće emitovan na RTS, Tanjug televiziji i Tanjug agenciji, kao i na drugim medijima.

Vlada Srbije je martu donela odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar, u kojoj je 3. maja prošle godine učenik K.K ubio devet učenika i čuvara te škole.

Dan kada je Srbija zanemela od bola

Beograd, 3. maja 2023.- U pucnjavi, koja se dogodila jutros u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar stradao je pripadnik obezbedenja, a petoro ucenika je povredeno, nezvanicno saznaje Tanjug. Troje dece prebaceno je u Tiršovu, od kojih je jedno životno ugroženo, receno je Tanjugu u toj ustanovi. Do pucnjave je došlo u 8.40 kada je ucenik sedmog razreda otvorio vatru na obezbedenje i ucenike. Policija je uhapsila napadaca, za koga je navela da je ispalio više hitaca najverovatnije iz ocevog pištolja. FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIC/ bg

Učenik K.K. je 3. maja prošle godine po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja, a zatim u dvoje učenika.

Nastavio je hodnikom ka učionici, gde je sa vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima.

Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju.

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dečaka koji je počinio ubistva, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dve osobe iz streljane u kojoj je dečak učio da puca. Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.

Predsednik Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar na godišnjicu tragedije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros cveće u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja ove škole i poručio da je “prošla godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga”.

Beograd, 3. maja 2023 – U OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vraèaru, 14-godišnji K. K. pucao je jutros na ðake i osoblje i tom prilikom ubio devet, a ranio sedam osoba. Okupljanje graðana i paljenje sveæa na Cvetnom Trgu u Beogradu. FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIÆ/bs

“Pre tačno godinu dana, svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čoveka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo”, napisao je predsednik Srbije na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je napisao da je “iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote, budućnost i snove Ane, Sofije, Mare, Andrije, Bojane, Angeline, Eme, Katarine, Adriane i njihovog čika-Dragana, ostala praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje”.

“Na to nas obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu”, naveo je Vučić. Vučić je istakao da ćemo učiniti “sve da se kao zemlja uzdignemo posle ovog užasa koji nas je zadesio”.

“Izražavam iskreno i najdublje saučešće porodicama ubijenih. Neka počivaju u miru”, napisao je predsednik Srbije.

Vučević i deo ministara položili cveće ispred Ribnikara

Premijer Srbije Miloš Vučević i deo ministara u vladi položili su danas cveće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar, na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja te škole.

Vučević i ministri u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, Dejan Ristić, Milica Đurđević Stamenkovski i Tomislav Momirović upisali su se u knjigu sećanja ispred škole, posle polaganja cveća.

Baucal: Forum je organizovan zato što nismo posvetili dovoljno pažnje

Inicijatori celog organizovanja su roditelji, tačnije porodice ubijenih dece i čuvara u OŠ Vladislav Ribnikar, rekla je viši naučni saradnik Instituta za pedagoška istraživanja i članica Radne grupe za izgradnju Memorijalnog centra u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” .

Beograd, 3. maja 2024.- Predstavnik Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra posveæenog žrtvama masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” profesor Aleksandar Baucal rekao je danas da je Forum za promišljanje Memorijalnog centra organizovan jer kao društvo nismo posvetili dovoljno pažnje svim pitanjima koja nas muèe nakon tragedija i masovnih ubistva koja su se dogodile 3. i 4. maja prošle godine. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

Predstavnik Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” profesor Aleksandar Baucal rekao je danas da je Forum za promišljanje Memorijalnog centra organizovan jer kao društvo nismo posvetili dovoljno pažnje svim pitanjima koja nas muče nakon tragedija i masovnih ubistva koja su se dogodile 3. i 4. maja prošle godine.

Na njemu građani mogu da sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra razgovaraju o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine.

“Forum je organizovan zato što u toku prethodne godine nismo posvetili dovoljno pažnje svim pitanjima koje nas i dalje muče, a to je zašto nam se desila ova tragedija, kakve su posledice ove tragedije i ono što je najvažnije šta treba da promenimo i kod sebe i u društvu da nam se ovakve stvari u budućnosti ne bi dešavale ili barem da smanjimo verovatnoću da se ovakve tragedije ponovo dese”, naveo je Baucal.

Takođe, dodao je da građani imaju mogućnost da potpišu onlajn peticiju, kojom se traži da treći i četvrti maj budu dani sećanja.

Na pitanje novinara kako su institucije reagovale u poslednjih godinu dana na tragedije, Baucal je rekao nema jednostavnog odgovora da li su institucije uradile dovoljno i naglasio da su urađene neke stvari i da to ne treba poricati, ali da to nije bilo dovoljno.

“Iz psihološke perspektive treba reći da je ovo jedna velika tragedija koju nije lako savladati i procesirati, tako da i na individualnom i na društvenom nivou treba biti blagonaklon prema svima nama, što smo možda često i bežali od ove teme, ali možda je ova godišnica prilika da se ipak vratimo svim onim otvorenim pitanjima koja su ostala bez odgovora tokom ovih godinu dana”, rekao je Baucal.

Dodao je da su važna pitanja koja predstoje zašto se ovo desilo i kako se desila ova tragedija.

“Da li su postojali neki propusti u radu nekih institucija zbog kojih se sve ovo desilo kako se desilo? Da li je bilo nekih propuštenih prilika da se reaguje na drugačiji način? Zbog tog reagovanja bi možda i ceo tok ovog događaja bio drugačiji i ne bi možda danas pričali o prvoj godišnjici. A pored toga ostaju nam i pitanja kako smo mi reagovali na ovu tragediju? Da li smo nešto iz toga što smo uradili naučili? Da li možemo da izvršimo neke promene i u društvu i kod nas kao pojedinaca da smanjimo verovatnoću da nam se dešavaju ovakve tragedije? Jer ako ostavimo sva ta pitanja bez odgovora onda smo mi nekako izabrali stalne brige da nam se ovako nešto može ponoviti”, zaključio je Baucal.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com