Praznična kupovina na Veliki petak

Praznična kupovina na Veliki petak

PIJACAPrvi prolećni dan posle dužeg vremena izmamio je veliki broj Nišlija da na pijacama obave predprazničnu kupovinu. Oni koji nisu – kupuju jaja za farbanje, a prirpema se i uskršnja trpeza. Za praznik se, kao i obicno, nađe novac, a kako će kućni budžet izdržati posle – o tome će se, kažu građani, misliti od ponedeljka.
Meso, salata, jaja i poneki slatkiš tradicionalno će se i ovog Uskrsa naći na trpezama Nišlija. Na Cvetnoj pijaci u Nišu gužva, jedni komentarišu da su cene visoke, a drugi, bar za praznike, ne gledaju svaki dinar. A kupuje se uglavnom najosnovnije.
Prodavci kažu da se za praznike najvise i pazari, iako mnogo manje nego ranije.

“To što se kupi za praznike, to je. Nemaju ljudi para”, ocenjuje prodavac Rade Jovanović iz Gornjem Matejevca

Oni do sada nisu kupili jaja, iskoristili su za to Veliki petak i prvi neradni dan. Domaća kokošja jaja kreću se od 10 do 14 dinara.

“Dnevno prodam oko 3.000 komada jaja. Danas je najveća prodaja”, kaže prodavačica Slovka Đokić.

Gužve i u mesarama. Kilogram svinjskog buta staje 370 dinara, jagnjećeg 650, a čajna kobasica za predjelo košta oko 550 dinara.

“Svinjsko, jagnjeće, sve po malo. Kupuje se, mada manje u odnosu na prethodne godine”, kaže Ljubica Lazarević iz mesare na pijaci.

Prema nekim procenama za pripremu praznične trpeze ode pola prosečne plate, ili nekoliko čekova, a kako za naš narod važi deviza „za porodični praznik mora da ima“, kako sa lakšim novčanikom izgurati mesec, o tome se obično misli neki dan kasnije.