PREMINULA MERIMA NJEGOMIR: ODLAZAKA ZLATNOG GLASA

PREMINULA MERIMA NJEGOMIR: ODLAZAKA ZLATNOG GLASA

Pevačica narodne Merima Njegomir preminula je u 69. godini nakon kraće bolesti, a iza nje ostaju brojni vanvremenski hitovi.

Merimu Njegomir je kritika nazivala zlatnim glasom srpske estrade.

Snimila je više od 25 albuma, a osim novokomponovanih pesama pevala je i tradicionalne narodne pesme, starogradske pesme i romanse. Snimila je veliki broj pesama za arhivu Radio Beograda, kao i više od 30 nosaca zvuka. Otpevala je neke od bezvremenskih hitova kao što su “Ivanova korita”, “Ruzmarin”, “Što je lepo kad se neko voli”, “Ali pamtim još”, “Opilo nas vino”, “Kad zaškripi kapija”, “Bol bolujem”, “Zelene su oči tvoje”, “Da nije ljubavi tvoje”, i mnoge druge.

Njegomir je dobitnica velikog broja priznanja, medu kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevaca narodne muzike), Zlatna znacka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzickim festivalima.

Prva od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu

Kao urednica narodne redakcije Muzicke produkcije RTS-a, bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, cuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije, navodi se na sajtu javnog servisa. Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije.

Ljubav i talenat ka pevanju Merima je nasledila od majke koja je imala izuzetno lep glas i sluh za muziku. Odrasla je u porodici koja je cenila tradicionalne vrednosti, majka joj je poreklom iz Bosne, a otac iz Makedonije. Ima brata i sestru. Kada je bila u pubertetu, sa četrnaest godina, njeni roditelji su se razveli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com