TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

POTVRĐENO: RADNICI MAGNE OTROVANI ISPARENJIMA LEPKA

Nakon trovanja isparenjima lepka u fabrici „Magna“ u Aleksincu, danas će svi pacijenti zadržani na bolničkom lečenju biti pušteni kući, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je četvoro zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šestoro upućeno u UКC Niš.

Svi pacijenti zadržani tokom noći u bolnici stabilnog su zdravstvenog stanja. Pacijenti iz UКC Niš su pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u ZC Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se i njihovo otpuštanje očekuje tokom dana.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike „Magna“ u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Načelnik Centra, prof. dr Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna. Nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove.

Propisana lična zaštitna oprema je obavezna za zaposlene na radnom mestu, odnosno prilikom obavljanja poslova i radnih aktivnosti na kojima se opasnosti i štetnosti, odnosno rizici od nastanka povreda i oštećenja zdravlja ne mogu otkloniti ili u dovoljnoj meri smanjiti primenom tehničkih, tehnoloških i drugih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

RADNICI SE VEČERAS VRAĆAJU U POGON “MAGNE”

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević potvrdio je da će treća smena večeras ući u pogon “Magne” i ponovo pokrenuti proizvodnju, pošto je Institut za bezbednost i zdravlje na radu “1. maj” iz Niša posle izvršenih merenja potvrdio da vazduh više nije kontaminiran.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com