TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika region i Srbija Udarne VESTI

POŽAR U STOLIVU JOŠ GORI, ALI POD KONTROLOM (VIDEO)

Požar iznad Stoliva u Crnoj Gori, gde se nalazi i kamp niških izviđača, još nije ugašen, potvrđeno je za TV Zona plus iz ovog kampa.

Požar na padinama Vrmca sa kojim se kotorski vatrogasci, njihove tivatske kolege, dobrovoljci, volonteri i meštani bore od juče, u ovim trenucima je pod kontrolom, prenose crnogorski portali.

Tokom noći, nekoliko izviđača je pomagalo crnogorskim vatrogascima da ugase vatru koja je izbila iznad kampa, ali visoko u brdu iznad njega.

Probudili su nas oko četiri sata jutros i rekli da su nas zvali da pomognemo. Penajli smo se uzbrdo, prvo kroz šipražje, preko stena, a kako smo se približavali vatri, i kroz pepeo  od vatre koja je gorela juče. U onom mraku nismo ni videli da na samo dva metra od nas postoji planinska staza. Malo smo bili umazani i ogrebani tu i tamo, ali je sve bilo u redu. Vatragscima smo dodavali vodu, pomogli im da povuku crevo… Bili smo tamo do oko šest sati izjutra, a onda se vratili u kamp. Onom stazom trebalo nam je desetak minuta, priča jedan od izviđača.

Dodaje da je tu vatra bila ugašena, ali da se dim više osećao u kampu Bokokotorskom zalivu u kojem letuje nekoliko desetina Nišlija.

I dalje gori u brdu na mestu udaljenom desetak do 15 minuta hoda od kampa. Na fotografijama slikanim rando izjutra vidi se i gusti dim koji se odatle diže u nebo.

Crnogorski vatrogasci: Požar na Vrmcu pod kontrolom, može biti ugašen do večeras, ako se vetar ne pojača

Vatrogasci su tokom cijele noći gasili požar na padinama Vrmca. Ekipe su stalno na terenu, rekao je zamenik komandira Službe zaštite i spasavanja Eduard Kovačić za Radio Kotor.

On je rekao da su spremni da pojačaju aktivnosti jer bi najavljeni maestral mogao otežati situaciju.

“Gornji Stoliv je bezbjedan, ali je šuma u kojoj intervenišemo gusta i na više pozicija vatra tinja. Teren je nepristupačan, teško prohodan i gasili smo onoliko koliko smo mogli, pa je izostalo neko složenije gašenje”, rekao je ranije Kovačević.

Naveo je i da je izgorelo dosta stabala masline.

Jutros su, poslali zahtjev i Direktoratu za vanredne situacije za pomoć u vidu vazduhoplova za gašenje požara, ukoliko za to bude potrebe.

On se zahvalio svim vatrogascima, dobrovoljcima, mještanima i turistima koji su pomagali u gašenju požara tokom jučerašnjeg dana.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com