TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

“PRASETINA NA 178 NAČINA” PREMIJERNO U UTORAK

Pred Nišlijama 30. januara na sceni niškog tetara nova predstava “Prasetina na 178 načina” u režiji Sonje Petrović, a po tekstu Aleksandre Jovanović. Reč je o predstavi u kojoj je glavni lik silovatelj i koja govori o nasilju, a prema kojem se društvo letargično odnosi.

“Prasetina na 178 načina” je simboličan naslov zato što se, prema rečima mlade autorke teksta Vranjanke Aleksandre Jovanović, ta brojka odnosi na član u Krivičnom zakoniku, nasilna obljuba, odnosno silovanje. Iako na prvi pogled je naslov jednostavan iza njega se krije ozbiljna priča od koje se, prema mišljenju autorke, često okreće glava na drugu stranu.

U srži ovog komada osim tog nasilja, humora jeste jedan moj obračun sa stvarima koje su previše gadne, da bi, bar za mene, bile izrečene onakve kakve jesu“, kaže Aleksandra jovanović, autorka teksta.

Rediteljka Sonja Petrović ističe da je proces stvaranja predstave bio izazovan na više nivoa, kako glumačkom, tako i rediteljskom, pre svega, kako pronaći žanr kojim se priča o nasilju.

Ova predstava obračunava sa patrijarhalnim sistemom i nametnutim rodnim ulogama, kako ženama, tako i muškarcima”, objašnjava rediteljka predstave.

Priča je prenaglašena, satirična, groteskna i ne predstavlja sam realizam, već prenaglašen odnos lika prema svetu. To obećava dobru zabavu, posle koje sledi i dobro promišljanje, smatraju glumci predstave među kojima se prvi put pojavljuje mlada Milica Filić.

U predstavi igraju i Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Andrija Mitić, kao i Stefan Mladenović. Kostim i scenografiju radila je Irina Somborac, a scenski pokret i koreografiju Jovana Rakić. Muziku potpisuje Nenad Kojić. Premijera predstave „Prasetina na 178 načina“ je 30. januara u Narodnom pozorištu u Nišu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com