TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PRE 150 GODINA NIŠKI KOMITET SE ZAKLEO NA BORBU PROTIV TURAKA

Na današnji dan pre tačno 150 godina članovi Niškog komiteta su pred sveštenikom Petrom Ikonomovićem položili zakletvu da će se boriti protiv Turaka i osloboditi Niš. Njegov grob na Starom groblju je pre tri godine pronađen, a nedavno i obnovljen. Na ovu značajnu godišnjicu prvi put održan je parastos na njegovom grobu i položeni venci na Spomeniku oslobodiocima Niša.

Ovo je fotografija po kojoj je napravljen reljef na Spomeniku oslobodiocima Niša vajara Antuna Agustinčića. Prikazuje zaklinjanje ustanika Koleta Rašića pred protom Petrom Ikonomovićem na današnji dan 1874 godine. Koliko je za oslobađanje Niša značajan sveštenik Ikonomović svedoči i istraživač Miroslav Veličković koji je zaslužan za pronalaženje njegovog groba na Starom groblju, u decembru 2021.godine

“Na današnji dan, 24. februara pre 150 po starom kalendaru niški protjerej Petar Ikonomović je u kući Mihajla Božidarca članove Niškog komiteta na borbu za oslobođenje Niša protiv Turaka”, kaže Veličković.

Posle jednog i po veka grob Petra Ikonomovića koji je potomak znamenite niške svešteničke loze obnovljen je uz pomoć Grada Niša.

“Samo nekoliko meseci pre zakletve Niškog komiteta postao je sveštenik u Nišu na insistiranje beogradskog mitropolitena Mihajla i kneza Milana Obrenovića. Čitav svoj život je proveo u Nišu, kuća mu je bila u blizini Saborne crkve i sa svojom suprugom Zojom imao je 16-oro dece. Jedan njegov sin je bio sveštenik, ali i njegovi ostali potomci postali su znamenite ličnosti u oblasti u kojima su radili. Upokojio se 29. januara 1914, uoči Prvog svetskog rata i sahranjen je ovde na Starom groblju”, kaže sveštenik i upravnik Crkvenih starina Eparhije niške Dalibor Midić.

Na dan zakletve Niškog komiteta koji je zaslužan za oslobađanje Niša od Turaka prvi put na Starom groblju održan je parastos i položeni su venci na spomenik Petru Ikonomoviću.

Na ovom mestu počiva još 14 članova Niškog komiteta. Obnovom ovakvih spomenika u saradnji sa gradom neguje se sećanje na oslobodilačku tradiciju, kažu u Ministasrtvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Dogovor je da se Staro groblje pretvori u muzejsko groblje jer je groblje spomenik. Država ozbiljno radi na obnovi ali i podizanju novih spomenika. Ministarstvo daje podršku svakoj inicijativi koja za rezultat ima podizanje spomenika velikanima srpske istorije”, kaže Dejan Antić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U muzeju Crkvenih starina u Sabornom hramu u Nišu čuva se lično nasleđe sveštenika Petra Ikonomovića. Najznačajniji su njegovi rukopisi u kojima su opisani svi događaji u Nišu pre oslobođenja od Turaka. Predstavnici resornog minitarstva i Grada Niša su nakon toga položili vence na Spomenik oslobodiocima Niša.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com