TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

PREDSEDNIK SRBIJE URUČIO ODLIKOVANJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

EPISKOP NIŠKI, DR ZORAN RADOVANOVIĆ, “KERBER” I SELE MARKOVIĆ MEĐU ODLIKOVANIMA NA SRETENJE

Povodom Sretenja, predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a među više od stotinu odlikovanih su i episkop niški Arsenije koji je odlikovan Sretenjskim ordenom, dr Zoran Radovanović, radiolog i bivši direktor KC Niš, grupa “Kerber” i Selomir Marković koji će biti nagrađeni zlatnom medaljom.

“Kerber” obeležava 40 godina rada, a čuveni čika Sele je dugogodišnji čuvar i domaćin Spomen kompleksa Čegar.

Predsednik Srbije uručio odlikovanja povodom Dana državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras na svečanoj ceremoniji u Predsedništvu više od 100 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina, a u oblasti medicinskih nauka akademici Bela Balint, Zoran L. Kovačević, Ninoslav Radovanović, Rajko Kuzmanović iz RS.

Pored pojedinaca Sretenjski orden prvog stepena dobili su i Letopis matice Srpske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, OŠ “Dragojlo Dudić”, Muzej grada Beograda, “Politika”, Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Radio Beograd i Košarkaški Savez Srbije, a Orden prvog stepena dobile su i “Večernje novosti”.

Sretenjski orden drugog stepena dobio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda, Institut za nuklearne nauke “Vinča”, Institut za mentalno zdravlje, Galerija Doma vojske Srbije, episkop niški Arsenije, Narodno pozorište Republike Srpske, Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica.

Sretenjski orden trećeg stepena dobili su Aleksandar Đogo, Radomir Uljarević, Filmske novosti, Narodna biblioteka Jefimija iz Trstenika, hor Kolibri RTS, ginekolog Slavko Krstić, Škola za muzičke talente u Ćupriji.

Ordenom Srpske zastave drugog stepena odlikovan je Marko Kovač, bivši ministar pravde Crne Gore, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Crne Gore.

Istim ordenom odlikovan je i Mohamed Nabhan, bivši ambasador Države Palestine u Beogradu, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Države Palestine.

Ordenom Srpske zastave trećeg stepena odlikovan je Hari Aleks Rus, ambasador Mađarske pri Savetu Evrope za istaknute zasluge i doprinos u poštovanju načela Saveta Evrope i principa međunarodnog prava.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i doprinosu u razvijanju i učvršćivanju saradnje između Republike Srbije i Republike Slovačke, Ordenom srpske zastave trećeg stepena posthumno je odlikovan Siljan Micevski, počasni konzul Republike Srbije u Bitolju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i doprinosu u razvijanju i učvršćivanju saradnje između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije. Orden je primala supruga Violeta Micevska.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je odlikovan Dejan Milojević, proslavljeni srpski košarkaš i trener. Osvajao je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, kao i brojna domaća i inostrana nacionalna prvenstva. Za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti sporta, orden je primio sin Nikola Milojević.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su princeza Katarina Karađorđević za doprinos u vršenju humanitarne delatnosti, kao i profesor doktor Svetlana Vujović, direktor Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKC Srbije, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu za naročite zasluge i uspeh u predstavljanju Srbije u zdravstvenim delatnostima, posebno u oblasti endokrinologije.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena uručen je i Veri Kovač Vitkaj, primadoni i profesorki na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u penziji, za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Srbije u oblasti operske umetnosti, kao i Nikoli Pejakoviću, glumcu, reditelju, scenaristi i muzičaru, za posebne zasluge i uspehe u javnoj i kulturnoj delatnosti.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su profesor doktor Dragan Radovanović, lekar Košarkaške reprezentacije Srbije i dugogodišnji predsednik Crvenog krsta Srbije za naročite zasluge i uspeh u predstavama medicinske oblasti.

Isti orden dobio je i profesor doktor Đuro Macut, endokrinolog, zamenik direktora Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, za najviše zasluge u zdravstvenim delatnostima, posebno u oblasti endokrinologije.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena dobila je i profesor doktor Dragana Vujić, načelnica odeljenja za transplantaciju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Doktor Vukan Čupić” za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana u zdravstvenim delatnostima, posebno u oblasti dečije hematologije i transplantacije kostne srži.

U tom institutu se godišnje pod njenim rukovodstvom obavi preko 20 transplantacija kostne srži i kod dece.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena dobio je profesor doktor Zoran Radovanović, radiolog, za naručite zasluge u zdravstvenim delatnostima, kao i Miodrag Grbić, profesor genomike na univerzitetu Zapadnog Ontarija u Kanadi i gostujući predavač na biološkom fakultetu u Beogradu, za izuzetne zasluge i postignute rezultate i veliki naučni doprinos u oblasti genomike.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovana je Biljana Čekić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti glume, posebno za ulogu u filmu Dara iz Jasenovca, prvom srpskom igranom filmu snimljenom 75 godina nakon zatvaranja jednog od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, kao i doktor Goran Vukomanović, kardiolog, zamenik direktora Univerzitetske đečje klinike Tiršova, za naročite zasluge posebno u oblasti đečje kardiologije.

Isti orden dobila je profesor doktor Jasmina Janković, pijanistkinja i profesor za naročite zasluge u oblasti klavirske muzike, kao i magistar Nikola Kitanovski, operski pevač, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti povodom 35 godina karijere, za zasluge i uspeh u predstavljanju Srbije u oblasti operske umetnosti.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovana je i Aleksandra Kovač, srpska kompozitorka, pedagog i naučni radnik iz oblasti muzike i filma, za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke i filmske umetnosti.

Pavlina Radovanović, devojčica anđeoskog glasa, koja širi istinu o životu Srba u Orahovcu i ostalim enklavama na Kosovu i Metohiji, odlikovana za naročite zasluge i uspehu u predstavljanju Srbije u oblasti muzičke umetnosti.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena za uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti posthumno je odlikovan Goran Radević, pripadnik MUP-a koji je kao vođa bezbednosnog punkta na Savinim vodama poginuo od dejstva NATO agresorske avijacije 1999. godine. Orden je primila ćerka Katarina Radević.

Istim ordenom posthumno je nagrađen Tomislav Fatić, pripadnik MUP koji je poginuo 1998. godine u selu Donji Poklek prilikom vršenja posebnih bezbednosnih zadataka na području Kosova i Metohije, a orden je primio njegov brat Aleksandar Fatić.

Zlatnom medaljom za hrabrost Miloš Obilić, posthumno su odlikovani Spomenko Gostić, vojnik i najmladi odlikovani borac Vojske Republike Srpske, koji je se pridružio u borbama 1992. godine, kao siroče, sa samo 14 godina, bio je kurir i razvozio hranu borcima i ranjenicima.

Preminuo je od posledica ranjavanja prilikom granatiranja položaja Vojske Republike Srpske 20. marta 1993. godine kada je poginulo pet vojnika. Odlikovan je za ispoljenu varednu hrabrost i delo ličnog herojstva. Medalju je primio rođak Mladen Stojanović.

Istom medaljom nagrađen je i Oliver Zajić mašinobravar sa Kosova i Metohije koji je poginuo 21. juna 1998. godine, sa 17 godina, kada je se telom stavio ispred svog mlađeg brata da ga zaštiti od metka.

Uspeo je da spasi brata, ali ga je snajperski metak pogodio u srce, nakon čega je preminuo. Odlikovan za ispoljenu izuzetnu hrabrost, a medalju je primio brat Zlatko Zajić.

Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić, za ispoljenu izuzetnu hrabrost i delo ličnog herojstva, odlikovani su Miloš Stojanović i Stefan Stojanović, braća iz sela Gotovuša, kod Štrpca, ranjena na Banji dan 6. januara 2023. godine.

Na njih je tada pucao pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj, koji je nakon hapšenja pušten da se brani sa slobode.

Zlatnom medaljom za hrabrost Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost u spasavanju ljudskih života odlikovani su Davorka Čančarević i Marko Rodić, dispečeri u telekomandi Beograd centra, jer su 19. septembra 2023. godine sprečili sudar dva putnička voza i izbegli tragediju u stanici Zemun.

Istim odlikovanjem nagrađen je i Robert Ostrogonac, mašinovođa koji je 17. novembra 2023. godine brzom reakcijom ublažio sudar putničkog i teretnog voza u blizini Odžaka i izbegao ljudske žrtve.

Zlatnom medaljom za revnosnu službu za zaslužne i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti odlikovani su pripadnici MUP Vladimir Janković i Jovica Spajić.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je Tomislav Momirović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine, za neumorne zasluge za Srbiju i njene građane u privrednoj delatnosti, posebno u oblasti trgovine.

Momirović je doprineo sklapanju ugovora o slobodnoj trgovini sa Kinom, što se smatra ogromnom šansom i snagom Srbije u budućnosti.

Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u privrednim delatnostima odlikovani su izvršni direktor kompanije Tojota Takaši Šimizu, direktor Boša Srbija Roman Strakoš, porodična firma “Auto Mirko” Prokuplje, prehrambena industrija “Budimka” iz Požege.

Zlatnu medalju za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti odlikovani su jugoslovenska i srpska pevačica narodne, izvorne i novokomponovane muzike Zorica Brunclik, harmonikaš Mirko Kodić, jugoslovenska i srpska hard rok i hevi metal muzička grupa iz Niša Kerber, kopmozitorka, tekstopisac, dirigent i osnivač dečijeg hora “Čarolija” i programska direktorka Dečijeg kulturnog centra Beograd Leontina Pat, kao i interpretatorke Srpske izvorne muzike Marina Gobović i Marija Gobović.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su i Akademsko kulturno-umetničko društvo “Španac” Univerziteta u Beogradu za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima povodom 70 godina postojanja.

Istim priznanjem odlikovan je i graditelj violina Jan Nemček za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izradi gudačkih instrumenata, kao i višedecenijski čuvar spomenika na brdu Čegar kod Niša Selomir Marković za izuzetne zasluge i postignute rezultate u očuvanju kulturnog i istorskog nasleđa Srbije.

Zlatna medalja za zasluge dodeljena je Društvu za informatiku Srbije za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti informacionih tehnologija povodom 50 godina postojanja, profesorki srpskog jezika i književnosti na univerzitetu Sorbona Blaženka Trivunčić, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u promociji srpske kulture i srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa u Francuskoj, Jasmina Filić majci dvanaestoro dece iz Kragujevca za izuzetne zasluge i iskazanu životnu hrabrost i upornost, poljoprivrednik iz Jenice sa Peštera Saladin Kurtagić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti stočarstva.

Isto odličje dodeljeno je i Snežani Paunić poljoprivrednica iz Badovinaca za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti poljoprivrede i stočarstva, Dejanu Stošiću koji već dugi niz godina organizuje višednevne posete najboljih učenika iz Republike Srpske i Srbije, za zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, Fransoa Goruelu, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u humanitarnim delatnostima, kao i Zoranu Jovanoviću, za zasluge i postignute rezultate na unapređenju položaja srpske zajednice u Švajcarskoj.

Zlatna medalja za zasluge dodeljena je i istoričaru Srpske dijaspore, piscu, novinaru i autoru 25 knjiga o Srpskom rasejanju Marku Lopušini za zasluge i postignute rezultate u javnim delatnostima.

Vučić: Srbija nema nameru nikoga da napada

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da će Srbija nastaviti da vodi svoju politiku i da će čuvati svoje odnose sa Evropom, ali da neće da gazi svoje odnose ni sa Rusijom, ni Kinom, niti bilo kim drugim, kao i da Srbija nema nameru nikoga da napada.

“Danas se iz jedne susedne države čulo da ukoliko neko napadne Kosovo, a ne znam ko bi napadao Kosovo i kako to izgleda, Albanija to neće da dozvoli i biće na toj strani. Da sam bilo šta slično izgovorio, a posle takve jezive izjave mogli ste samo da čujete glasno ćutanje, toliko glasno da je neprijatno to ćutanje, da niko reč nije izgovorio na takve izjave”, rekao je Vučić na ceremoniji dodele odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Zamislite da je to neko od nas rekao, zapitao je predsednik Srbije.

“Čuli biste ne samo grmljavinu, psovki, uvreda, najprljavije kampanje od svuda, iz celog sveta, već Bog zna u nekom trenutku po potrebi i grmljavinu topova, aviona, samo da se takvi, već dobro i uveliko prokazani Srbi jednom zauvek ućutkaju”, naveo je on.

Naglasio je da što se nas tiče – mi nemamo potrebu da napadamo bilo koga.

“I nećemo da napadamo bilo koga. Nama je potrebna Evropa, ne uvek njeno licemerje i dvoličnost, već nam je potrebna, ne možemo bez nje. Ali isto tako, kad nas teraju da možemo i bez nekih koji nam nisu uzimali zemlju, mi ćemo reći – mi smo Srbi, imamo i srce i dušu”, poručio je Vučić.

“Pa ćemo ipak da vodimo svoju politiku, čuvaćemo i svoje odnose sa Evropom, ali nećemo da gazimo svoje odnose ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti bilo kim drugim. Sa kim nam vi zapovedate da to činimo”, istakao je Vučić.

Zamolio je sve laureate odlikovanja da, kako je rekao, nastave da hodaju.

“Imajte na umu da su najvažniji principi postavljeni vekovima ranije, da su ih znali i Karađorđe i Miloš Obrenović. Da moramo da pazimo na odnose sa ljudima, da čuvamo staro, uz prihvatanje novog, da razvijamo zemlju, da ekonomski napredujemo, da dogovaraju sve, da čuvamo mir, ali da ne damo ni svoju vojsku, ni svoje nebo, ni svoju zemlju. I da nikada nikome ne dozvolimo da nam uzme našu crveno-plavo-belu trobojku, jer ona je simbol svih naših pobeda, ona je simbol naše slobode. Neka živi Srbija”, zaključio je Vučić.

Završena dodela sretenjskih odlikovanja, nastavljena proslava Sretenja

U Predsedništvu Srbije večeras je završena ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a proslava Sretenja je nastavljena audio-vizuelnim spektaklom pod nazivom “Slava i trajanje”.

Kroz 3D umetničke instalacije na fasadama Instituta Servantes, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog pozorišta, Starog dvora i Palate Srbija biće oživljena slavna srpska prošlost.

Tokom ceremonije dodele odlikovanja uz pomoć veštačke inteligencije “oživljeni” su Vožd Karađorđe i knez Miloš Obrenović, a autori su braća Ivan i Bojan Zamurović, srpski umetnici čija su dela doživela globalni uspeh i svetska priznanja.

Vožd Karađorđe “se obratio” govorom koji je stvorila veštačka inteligencija, a prisutni su ga čuli u ineterpretaciji glumca Nebojše Kundačine.

“Na ovaj dan pre punih 220 godina govorio sam na zboru u Orašcu, moja srpska braćo i sestre o značaju jedinstva i borbi za slobodu. Srce sa ponosom kuca kada vidi kako smo kroz vrtloge vremena opstali kao narod, održali kulturu, jezik inedntitet i slobode”, deo je virtueolnog govora vožda Karađorđa.

Za “govor” Miloša Obrenovića korišćene su originalne besede u Narodnoj skupštini, dok je glas pozajmio glumac Svetislav Goncić.

Reprezentativni orkestar Garde i Policijski orkestar priredili su večeras promenadni koncert i muzički marš duž Knez Mihailore ulice koji je počeo od Biblioteke grada u Knez Mihajlovoj ulici.

Oni su izveli Marš kralja Aleksandra Obrenovića, i Marš kraljeva garda.

Završnica obeležavanja Dana državnosti biće vatromet u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Banjaluci i mnogim gradovima u Republici Srpskoj.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com