PREMINULA 41 OSOBA, 1.675 NOVIH SLUČAJEVA

PREMINULA 41 OSOBA, 1.675 NOVIH SLUČAJEVA

Broj novozaraženih danas je manji za oko 200 ljudi u odnosu na utorak, a testirano je gotovo isti broj ljudi, nešto manje od 16.000.

U Srbiji je registrovano ukupno 1.675 pozitivnih. Prema izveštajima Doma zdravlja Niš, broj pregleda manji je nego juče, od ukupno 875 pacijenata u kovid ambulantama, njih 268 javilo se prvi put sa simptomima kovida.

U Nišu je u utorak ukupno zabeleženo 49 pozitivnih, 10 manje nego juče. Za poslednja 24 sata od posledica zaraze korona virusom u Srbiji je preminula 41 osoba, a broj najteže obolelih koji su na respiratorima skočio je sa 180, na 194.

Na osnovu brojki zaključuje se da je epidemiološka situacija povoljnija nego ranije. Međutim, eventualni dolazak omikron soja korona virusa koji još nije zvanično izolovan u Srbiji, mogao bi da opet usmeri epidemiološku krivu nagore.

ŠEKLER: OMIKRON IZAZIVA BLAGE SIMPTOME

“Glavni simptomi kod omikrona su zamor, znojenje, bol u grlu, nema kašlja, nema curenja nosa, nema upale pluća, temperature kratko traju, liči na kratkotrajnu prehladu. Inficirani omikron varijantom koronavirusa imaju veoma blage simptome i prosečno zadržavanje pacijenata u bolnici je nepuna tri dana”, kaže doktor Milanko Šekler, virusolog iz Kraljeva, pozivajući se na saznanja lekara iz Juznoafričke Republike.

Šestoro putnika, državljana Srbije, staljevno je u izolaciju, nakon što su doputovali iz Bocvane. To je jedna od šest zemalja za koje važe rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju zbog široko rasprostranjenog omikron soja virusa. Oni će pod merom kućnog karantina provesti 14 dana, a mera im je izrečena 6. decembra.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com