TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Ivan Tasovac
Današnje vesti Društvo Hronika Udarne

PREMINUO IVAN TASOVAC

Ivan Tasovac Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac preminuo je večeras. Tasovac je preminuo nakon što  mu je pozlilo u njegovom domu. Reagovala je i ekipa hitne pomoći, pokušali su reanimaciju ali nije bilo pomoći . Na druševnim režama ređaju se brojne reakcije i izjave saučešća porodici.

BIOGRAFIJA

Ivan Tasovac je rođen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije.

Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Rad Filharmonije obeležila su brojna gostovanja velikih svetskih imena. Ostale su zapamćene i brojne promotivne kampanje, poput one pod sloganom „Hvala što ne dolazite“, kao i raspisivanje tendera za izbor dirigenta Filharmonije.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji. Realizaciji brojnih ciljeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija „Američki prijatelji Beogradske filharmonije“, osnovana 2012. godine u Njujorku.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine.

Tasovac je bio i član žirija međunarodnih konkursa, vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com