PRIPREMA ZIMNICE U PUNOM JEKU (VIDEO)

PRIPREMA ZIMNICE U PUNOM JEKU (VIDEO)

Sezona priprema zimnice se zahuktava pa su i veće posete na niškoj kvantaškoj pijaci. Prodavci kažu da kupaca radnim danima ima ali ih je najviše vikendom kada je i ponuda veća. Cene povrća i voća su na nivou prošlogodišnjih ali to ne važi za kupus, paradajz i crvenu paprika koji su poskupeli. Isplati li se praviti zimnicu ove sezone istraživala je ekipa Zona plus.

Većina domaćica je ajvar već pripremila, a sada je vreme za kiseli kupus, krastavce i paradajz. Za teglu domaće zimnice potrebno je dosta vremena i truda tako da se pojedini građani odlučuju za kupovinu gotovog ajvara, kupusa ili krastavca sa rafa. Ipak, kvalitetnija zimnica u trgovinama je duplo skuplja od specijaliteta iz kuhinje.

Računica kaže ovako: u teglu ajvara ide oko 2,5 kg paprika, u staklenik kornišona oko pola kilograma krastavca, dok je za litar kuvanog paradajza potrebno dva kilograma ovog povrća, a za jednu srednju kacu kupusa 10 glavica.

To znači da punjenje tegle domaćim ajvarom ove sezone košta do 250 dinara, dok je u prodavnici, zavisno od kvaliteta od 300 do 500 dinara.

Za veću tegla kornišona oko 120 dinara, dok je u domaćoj radinosti tri puta jeftiniji. Kiselog kupusa u trgovinama i nema, osim u manjim količinama Futoškog, a za njega bez kojeg se ne može zamisliti zimska trpeza treba izdvojiti 50 dinara za beli, a 70 dinara a po kilogramu za roze.