TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Društvo Udarne

NESTAŠICA PELETA U NIŠU (VIDEO)

U Nišu kao i u ostalim gradovima Srbije vlada nestašica peleta koji je već poskupeo za 50 odsto. U maloprodaji cena tone u Nišu je trenutno 32.000 dinara, dok kubni metar sečenih drva košta 5.700. Građani koji za peletom tragaju još od letos su nezadovoljni što ne mogu da ga kupe i ocenjuju da je danas grejanje na bilo koji energent skupo.

Ugalj je od 14.000 do 18.000 dinara. U maloprodaji cena peleta je letos bila do 24 i po hiljade dinara, a sada košta 32.000. Problem je što ga u domaćim fabrikama nema dovoljno.

Proizvođači kažu da su sve količine prodali, ali da pojedina stovarišta imaju zalihe. Većina njih, koji imaju sukcesivne nabavke muči muka da do njega dođu, jer je domaća fabrika iz koga ga nabavljaju velike količine izvezla. Uz to, pelet je skuplji nego prethodnih godina I da razlog leži u skoku cena ogrevnog drveta.

Domaći proizvođači kažu da peleta neće biti do kraja godine, dok druge domaće fabrike najavljuju da će ga imati krajem oktobra po višim cenama zbog poskupljenja sirovina i struje. Veće cene proizvodnje nisu uticale samo na poskupljenje peleta, već i briketa. Skuplji je za 20 odsto. Kako saznajemo da ni ovog ogreva nema u dovoljnim količinama.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com