уторак, јун 25

„PRONAĐI ME“ – SISTEM KOJI UDRUŽUJE SVE U ZAŠTITI DECE

0
16

Mnogi građani su već dobili SMS sa informacijom da je zaživeo sistem „Pronađi me“. Stručnjaci od njega očekuju velike benefite jer će u eventualnu potragu za nestalim detetom na neki način biti uključeni svi i alarmirana celokupna javnost preko medija, poruka mobilnih operatera, obaveštenja na javnim mestima… I Zona plus spremna je da, ukoliko zatreba, bude deo tog sistema.

Policijski inspektor u penziji Bratislav Timotijević očekuje velike benefite od sistema „Pronađi me“ jer će direktno ili indirektno, u potragu za nestalim detetom biti uključeni – svi!

 

Moći će da uoče i vide nestalo dete ili maloletnika u gradu ili nekom objektu i tako dalje čime će olakšati da se potraga uspešno završi. Imajući u vidu da će mnogo širi krug biti uključen najpre u saznanje a onda i u potragu o nestalim licima, to će imati efekta, navodi Timotijević za Zonu plus.

 

Mediji će biti uključeni već u prvoj fazi.

Zamenica gl. i odg. urednice TV Zona plus Danijela Ivanković ocenjuje da uključivanje medija u sistem „Pronađi me“ olakšava potragu za nestalim licima i olakšava posao medijima.

„Do sada smo dobijali mejlove ili telefonske pozive ili SMS-ove zabrinute rodbine pa smo mi morali da zovemo policiju i čekamo kada će policija potvrditi. Ovo je zaista brži način da se čitav sistem uključi u potragu za nestalom decom. Nadamo se da nam neće biti potrebno. Ono što je važno za našu kuću – mi smo spremni, probali smo sistem i ako se ne daj bože bude nešto desilo, mislim da je ta brzina presudna da se pronađe dete“, izjavila je Danijela Ivanković.

 

Mnogi građani su već dobili informaciju da je sistem „pronađi me“ zaživeo.

Jedna mlada Nišlijka kaže:

„Upravo mi je stigla poruka. Ispratila sam celu borbu Igora Jurića i baš sam zadovoljna što je to zaživelo i nadam se da će ljudi to shvatiti ozbiljno“.

Uloga medija je nesumnjivo velika.

Jer, auto-put neko vidi neko ne, neko je na autobuskoj stanici neko nije, ali SMS koji ćemo svi dobiti i mediji koji će i vizuelno prikazati nestalu osobu mogu da odigraju veliku ulogu, ocenjuje Ivankovićeva.

Ipak, Timotijević upozorava da sve informacije prate i otmičari.

„Jer će naravno, zahvaljujući svim društvenim mrežama i tehničkim pomagalima koja su sada vrlo dostupna i on (ili oni) biti u prilici da prati i naravno da imaju mogućnost budu uvek korat ispred potrage ili da se negde prikriju, sakriju. To smo na žalost videli da je „malčanski berberin“ koristio te je potraga tako dugo trajala“.

Da je 2000. postojao ovaj sistem, možda bi potraga za jednom mladom Nišlijkom dobila svoj epilog.

„Meni je jako žao što ovaj sistem nije zaživeo u vreme kada je u mojoj profesionalnoj karijeri jedan jedini slučaj ostao nerešen nestanka jedne devojčice davne 2000. godine. Verujem da bi nam mnogo značio i da njen nestanak ne bio  bio enigma i dan danas“.

U slučaju da se ovaj sistem aktivira, građanima koji primete nestalo dete poručuje da ne reaguju, da ne glume istražitelje već da – obaveste nadležne. To će, kaže, ubrzati potragu koja će ići u konkretnom pravcu.

Leave a reply