TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura VESTI

PRONALASCI I PATENTI MIHAILA PETROVIĆA ALASA

Foto: NKC

U Maloj sali Niškog kulturnog centra u četvrtak, 23. novembra od 18 sati biće održano autorsko predavanje prof. dr Katice Stevanović Hedrih pod nazivom “Pronalasci i patenti Mihaila Petrovića Alasa”.

Mihailo Petrović – Alas osnivač je Srpske škole matematike, od koga generološkim granama vodi obrazovanje skoro 99 procenata svih savremenih matematičara u Srbiji.

Uvodnim delom predavanja prikazuju se osnovni podaci o njegovom obrazovanju na Univerzitetu u Sorboni, ukazuje se na svo bogatstvo njegovih talenata i mnogobrojnih naučnih i
stručnih rezulatata, koji su sadržani u njegovom izuzetno bogatom legatu, nama ostavljenom u nasledstvo i “poljzu”, kako bi to rekao Dositej Obradović.

Centralni deo predavanja prikazuje Petrovićeve izume i posebno deset patenata iz mašinskog inženjerstva. Devet njegovih patenata zaštićeno je u Patentnom zavodu Francuske i jedan u Velikoj Britaniji, koji je tamo i otkupljen.

Biće , takođe opisan i princip rada Petrovićevog hidrointegratora, koji je važan Petrovićev izum i preteča analognih računara.

Ukazaće se na najvažnije naučno delo Mihaila Petrovića, po mišljenju akademika Milutina Milankovića, a i samog predavača, a to su “Elementi matematičke fenomenologije” i
“Fenomenološko preslikavanje”.

Predavanje je namenjeno svim starosnim grupama. Ulaz je besplatan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com