TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

IZAZOV VISOKIH CENA EKSKURZIJA: TERET NA LEĐIMA RODITELJA UČENIKA

Mnogi učenici starijih razreda osnovnih škola u Nišu ove godine nisu išli na đačke ekskurzije. Glavni razlog su, kako ističu roditelji učenika, ali I sami učenici, visoke cene višednevnih aranžmana, kao i poskupljenje ukupog života.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da ministarstvo ne može diktirati cene turističkim agencijama koje organizuju putovanja ali se može sugerisati da izbor budu jeftinije destinacije.

Iako se sve može platiti na rate, mnogi roditelji đaka ne mogu svojoj deci da priušte školsku ekskurziju. Stariji niški učenici u OŠ “Bubanjski heroji” su ove godine obilazili istočnu Srbiju.

skola

Posetili smo Kladovo, Negotin, videli mnogo toga. Roditelji nisu bili oduševljeni cenom ekskurzije koja je iznosila 18.000 dinara, ali sam na kraju išao”, kaže jedan od učenika VII razreda.

Ove školske godine da bi učenici otišli na jednodnevni izlet njihovi roditelji su morali da izdvoje više od 6.000 dinara, dok su trodnevne eksurzije po učenikui koštale više od 18.000 dinara.

U ovoj niškoj školi ceo peti razred nije išao na ekskurziju jer ove godine nije bio dovoljan odziv, koji po pravilu mora da bude bar 50 odsto od ukupnog broja učenika.

“Sasvim je jasno zašt su roditelji nezadovoljni ako znate da je jednodnevni izlet 6.000 dinara. Onaj ko realizuje to nije velika cena, realna je, ali je mnogo za onoga ko plaća, ali tu ulazi cena za lokalnog vodiča, dnevnicu nastavnika, cene goriva, samog putovanja”, kaže direktorka OŠ “Bubanjski heroji” Verica Radenković.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da ministarstvo ne može diktirati cene turističkim agencijama koje organizuju putovanja ali se može sugerisati da izbor budu jeftinije destinacije.

Predstavnik roditelja na inicijativu dece se dogovora sa turističkim agencijama. Resorno ministarstvo ne može da utiče na cene ekskurzija, ali se može sugerisati šta može da priušti veliki broj roditelja i da škola izabere nešto što nije veliko opterećenje na kućni budžet roditelja”, objašnjava ministarka prosvete.

Turističke agencije uvek nude i popuste za decu koja ne mogu da priušte, ali u našoj školi se do sada nije prikupljao novac za neko dete da bi išao na ekskruziju”, dodaje Radenković.

Sledeće godine učenici osmog razreda bi trebalo da idu na obilazak Vojvodine. Da li će se ta ekskurzija I realizovati, ostaje da se vidi, jer za višendenveni aranžman trebalo bi da bude70 odsto prijavljenih učenika.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com