TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

PRVA SALČIĆIJADA OKUPILA OKO 40 TAKMIČARA

Ko pravi najbolje salčiće i koji je recept najbolji Nišlije su mogle da sazanju na prvoj Salčićijadi koja je okupila četrdesetak takmičara iz Niša i okolnih gradova. Organizator manifestacije je Udruženje za negovanje tradicije Višnja, a pokrovitelj gradska opština Crveni Krst.

 

Mnogo ljudi, a mnogo i hrane

Niš je bio domaćin jedinstvenog okupljanja ljubitelja tradicionalne kuhinje, a glavni specijalitet bili su salčići.

Domaćice kažu da ima više načina na koji se salčići spremaju, kao i da sve zavisi od umeća same domaćice.

Ovo je osnovni recept za domaće kolače:

“Zamesite testo sa pola kilograma sala i brašnom. Onda se rastanji kora, namaže tim salom i brašnom u kombinaciji. Onda se sklapa u jednom smeru. Pola sata čekanja u frižideru pa ponovo. Tri puta se ponovi taj postupak. Onda se rastanji na kraju, seče, stavlja džem, pa posle pečenja pospe se šećerom u prahu”, odala nam je tajnu jedna od učesnica.

“Salčići ne moraju da budu samo zimski slatkiši, uvek možete naći sve sastojke za kolače”, rekla je Maja Sević iz  Udruženje „Višnja.

Festival salčića okupio je četrdesetak takmičara iz Niša, Prokuplja, kuršumlije, Svrljiga, Pirota…

Manifestaciju je podržala GO Crveni Krst.

“Gradska opština Crveni Krst izdvojila je 10.000 dinara za pomoć svim manifestacijama”, rekao je predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.

 

Organizovano je i pravljenje salčića na licu mesta, kao i kulturno umetnički program, izložba rukotvorina, a nisu izostale ni radionice za najmleđe.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com