TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti VESTI

PU NIŠ: UPOLA MANJE KRAĐA NEGO PROŠLOG MARTA

U toku marta 2024. godine na teritoriji Policijske uprave Niš zabeležen je pad ukupne stope kriminaliteta za 8,13% u odnosu na mart protekle godine. Najbrojnija su krivična
dela iz oblasti opšteg kriminala i evidentirano je njihovo umanjenje u odnosu na isti mesec 2023. godine za 8,40%. Takođe, zabeležen je i manji broj krivičnih dela opšteg kriminala, a koja su izvršena od strane nepoznatih učinilaca, za 26,67%, kao i veći procenat njihovog rasvetljavanja.

Na području Policijske uprave Niš najčešća su krivična dela protiv imovine, a u odnosu na mart prethodne godine njihov broj je manji za 30,72%, pri čemu je zabeleženo umanjenje broja krađa za 48,39% i teških krađa za 26%. Tokom marta tekuće godine nije bilo evidentiranih krivičnih dela iznuda a registrovano je jedno krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila koje je rasvetljeno u toku istog meseca.

Policijski službenici su u ovom mesecu izvršili 27 zaplena različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci i podneli 68 krivičnih prijava zbog izvršenih krivičnih dela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga. Nije bilo zabeleženih krivičnih dela nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, kao ni krivičnih dela trgovine ljudima. U toku marta ove godine otkrivena su 22 krivična dela koja pripadaju oblasti privrednog kriminala.

Tokom trećeg meseca 2024. godine zabeleženo je smanjenje lako povređenih lica u saobraćajnim nezgodama za 8,33%, a smanjen je i broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom za, takođe, 8,33% u odnosu na mart prošle godine. Neprilagođena brzina kretanja vozila i pogrešno izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda i zato apelujemo na vozače da poštuju ograničenje brzine i da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa jer time osiguravaju i svoju, i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

U kontroli saobraćaja na području Policijske uprave u Nišu otkriveno je i sankcionisano ukupno 5.050 prekršaja, pri čemu su vozači u 2.600 slučajeva prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja vozila, a uočena su i 783 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja nepropisnog preticanja, te 16 prekršaja prolaska na crveno svetlo semafora. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 179 vozača, a isključeno je i njih osam zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, kao i 22 vozača koji su upravljali vozilom bez izdate vozačke dozvole. Podnet je 641 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka a izvršeno je i 71 saobraćajno obezbeđenje tokom ovog meseca.

U martu tekuće godine očuvano je stabilno stanje javnog reda i mira i nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Bezbedno je održano 281 javno okupljanje koja su, kao i tokom prethodnih meseci, uglavnom bila sportskog i ekonomsko-socijalnog karaktera, i njima je prisustvovalo 38.755 građana. Održano je 237 sportskih priredbi tokom ovog meseca i njih je bezbedno pratilo 20.970 gledalaca. Nije bilo prekinutih niti zabranjenih javnih okupljanja.

U Policijskoj upravi u Nišu izdate su 4.542 biometrijske lične karte, 2.919 putnih isprava, kao i 3.258 vozačkih dozvola na zahtev građana, a pokrenute su i 843 revizije dozvola za držanje oružja.

Policijski službenici Policijske uprave u Nišu su u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ tokom marta 2024. godine realizovali 70 predavanja u školama i njima je prisustvovalo 1.443 učenika. Takođe, policajci i vatrogasci- spasioci su u sklopu projekta „Moj drug policajac“ posetili i osam vrtića i družili se i razgovarali sa 1.081 mališanom, a Mobilni informativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova je, sem Niša i Niške Banje, obišao i naselja na području Svrljiga, Merošine i Gadžinog Hana i posetilo ga je 3.420 naših sugrađana.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com