TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

PUTIN I SI ĐIPING O MIROVNOM PLANU ZA UKRAJINU

Mnoge ideje iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao osnova za rešenje sukoba u Ukrajini, ali onda kada Zapad bude spreman da prekinu borbu “do poslednjeg Ukrajinca”, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Russian President Vladimir Putin, right, and Chinese President Xi Jinping attend an official welcome ceremony at The Grand Kremlin Palace, in Moscow, Russia, Tuesday, March 21, 2023. (Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

“Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je Kina iznela u skladu sa pristupom Rusije i da se mogu koristiti kao osnova za mirovno rešenje, kada Zapad i Kijev budu spremni”, rekao je Putin, prenosi TASS.

Istovremeno, Putin je naglasio da na drugoj strani “za sada nema takve spremnosti” jer se Zapad bori u Ukrajini “do poslednjeg Ukrajinca”.

Rusija pozitivno ocenjuje stav Kine o ukrajinskom pitanju, dok Kina pozdravlja spremnost Rusije da započne pregovore, navodi se u zajedničkoj izjavi Ruske Federacije i Narodne Republike Kine o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva za ulazak u novu eru objavljenoj na sajtu Kremlja.

U izjavi se konstatuje da Kina ceni “posvećenost Rusije obnavljanju mirovnih pregovora što je pre moguće” i ističe da i Rusija i Kina smatraju da se ciljevi i principi Povelje UN i međunarodno pravo moraju poštovati, prenosi TASS.

Dve zemlje su takođe izrazile protivljenje formiranju  zatvorenih  blokovskih struktura i suprotstavlјenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu.

Nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Djinpinga iz Kremlja je danas saopšteno da su dva predsednika danas razgovarala o vojnoj saradnji Rusije i Kine.

U tom kontekstu u zajedničkoj izjavi se navodi da nuklearne sile ne bi trebalo da raspoređuju nuklearno oružje van svojih nacionalnih teritorija i da bi trebalo da povuku svo oružje koje se nalazi u inostranstvu, prenosi TASS.

Russian President Vladimir Putin, right, and Chinese President Xi Jinping shake hands during an official welcome ceremony at The Grand Kremlin Palace, in Moscow, Russia, Tuesday, March 21, 2023. (Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Takođe je saopšteno da će dve strane redovno sprovoditi zajedničke patrole na moru i u vazduhu i organizovati zajedničke vežbe, razvijati razmenu i saradnju u okviru svih postojećih mehanizama bilateralne saradnje i produbljivati uzajamno poverenje između oružanih snaga Rusije i Kine”.

Dve zemlje se protive pokušajima korišćenja svemira za oružanu konfrontaciju i preduzimaće mere da se suprotstave takvim aktivnostima, navodi se u zajedničkoj izjavi objavljenoj na sajtu Kremlja.

Moskva i Peking nameravaju da zajednički štite međunarodnu energetsku bezbednost, uključujući kritičnu prekograničnu infrastrukturu i stabilnost lanaca proizvodnje i snabdevanja energentima, navodi se u današnjoj zajedničkom saopštenju Rusije i Kine objavljenom na veb stranici Kremlja, prenosi TASS.

Zabrinuti su zbog vojno-bioloških aktivnosti SAD i traže objašnjenja u vezi sa tim, navodi se u zajedničkom saopštenju Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje koji ulaze u novu eru.

“Dve strane izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog vojno-biološke aktivnosti SAD, koja se sprovodi kako na američkoj teritoriji, tako i van nje”, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

ZELENSKI: KIJEV PREDLOŽIO PEKINGU DA SE PRIDRUŽI UKRAJINSKOJ MIROVNOJ FORMULI

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kijev predložio Kini da se pridruži ukrajinskoj mirovnoj formuli za okončanje rata Rusije u Ukrajini.

On je napomenuo da se još uvek čeka na odgovor Pekinga, preneo je Rojters.

Zelenski je to rekao tokom zajedničkog brifinga sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Kijevu.

Peking je predložio mirovni predlog od 12 tačaka, ali Kijev insistira na potpunom povlačenju ruskih trupa i poslednjih meseci promoviše sopstveni plan.

Kineski predsednik, koji je trenutno u poseti Moskvi, saopštio je da Peking ima “nepristrasan stav” o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenela je agencija RIA Novosti.

STOLTENBERG UPOZORIO KINU DA NE ŠALJE ORUŽJE MOSKVI

Russian President Vladimir Putin, left, and Chinese President Xi Jinping enter a hall for their talks at The Grand Kremlin Palace, in Moscow, Russia, Tuesday, March 21, 2023. (Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Kineski dokument postavlja neke opšte principe, ali ne sadrži detaljan plan kako da se okonča rat. SAD bi to odbacile, s obzirom na to, kako je Vašington naglasio, da je Kina odbila da osudi rusku invaziju, i kažu da bi svaki prekid vatre koji bi sada proizašao iz toga samo zaključao rusku teritorijalnu dobit i dao ruskoj vojsci više vremena da se pregrupiše.

Istovremeno, Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Peking da ne isporučuje oružje  Moskvi jer bi to bila podrška ratu, iako je priznao da “nisu videli nikakav dokaz da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji.” SAD i druge zemlje NATO, međutim, otvoreno šalju sve sofisticiranije oružje Ukrajini, pa sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev kaže da SAD žele da “pobede Rusiju“ i da su već učesnik sukoba u Ukrajini.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com