PUTIN POTPISAO ZAKONE O ULASKU UKRAJINSKIH TERITORIJA U SASTAV RUSIJE

PUTIN POTPISAO ZAKONE O ULASKU UKRAJINSKIH TERITORIJA U SASTAV RUSIJE

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije.

Državna duma i Savet Federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenta, prethodno su ratifikovali dokumente o prijemu Luganske i Donjecke Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske Oblasti u sastav Rusije.

Putin imenovao vršioce dužnosti šefova pripojenih oblasti

Ruski predsednik je imenovao Denisa Pušilina za vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, Leonida Pasečnika za privremenog šefa Luganske Narodne Republike, Evgenija Balickog za vršioca dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti i Vladimira Saljda za privremenog gubernatora Hersonske oblasti.

Vršioci dužnosti lidera ovih regiona upravljaju teritorijama sve dok šefovi novih regiona ne budu izabrani u skladu sa ruskim zakonima na izborima sledeće godine.

Zakoni, koje je Putin danas potpisao, posebno definišu i granice novih konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, prema kojima one odgovaraju onima koje su “postojale na dan njihovog stvaranja i prisajedinjenja Rusiji”.

Oni preciziraju da će se granice novih entiteta sa drugim zemljama smatrati državnim granicama Rusije.

Prema zakonima, stanovnici novih regiona smatraju se ruskim državljanima od dana kada su teritorije primljene u sastav Rusije 30. septembra.

Oni koji žele da napuste rusko državljanstvo, međutim, imaju mesec dana da podnesu zahtev za to.

Članice EU postigle dogovor o novoj rundi sankcija Rusiji

Zemlje članice Evropske unije postigle su dogovor o još jednoj rundi sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, saopštilo je češko Predsedništvo EU.

“Ambasadori su postigli politički dogovor o novim sankcijama Rusiji – snažan odgovor EU na Putinovu nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija”, objavilo je češko Predsednštvo na Tviteru.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com