RADE KLIME U NIŠKIM AUTOBUSIMA (VIDEO)

RADE KLIME U NIŠKIM AUTOBUSIMA (VIDEO)

Nišlije koji su prinuđene da se voze javnim gradskim prevozom, kažu da od kada su počele tropske vrućine, u autobusima klime rade ali da je svima teško kada je temperatura 37 stepni. Klime u javnom prevozu se redovno kontrolišu, kažu u Direkciji za javni gradski prevoz i dodaju da se zbog stanica vrata često otvaraju i da je nemoguće održavati vozilo sve vreme prijatnim za vožnju.

Sunčano i veoma toplo. Vetar slav promenljiv. Jutarnja temepratura u Nišu je danas bila 19, a najviša dnevna 37. Tako će biti do kraja sedmice. Meteorolozi u petak najavljuju pljusak i kratko osveženje. U međuvremenu oni koji moraju da izađu iz svojih domova koriste javni prevoz.

Od pre dve godine na niškim ulicama po ugovoru sa Direkcijom za javni prevoz, putnike mogu da prevoze samo niskopodni autobusi kojima interent i klimu. Obaveza je da je uključuju sistem za hlađenje na vioskim temperaturuma.

Po ugovoru sa prevoznicima iznad 25 stepeni vozač mora da uključi klimu u vozilu. Redovne su kontrole, a vozila koja imaju kvar na sistemu rashlađivanja se isključuju iz saobraćaja”, kaže rukovodilac saobraćaja, Direkcija za javni prevoz Niš, Ivan Cvetković.

U Nišu trenutno saobraća ukupuno 115 vozila po letnjem redu vožnje. Prednost da građani na vrućini ne čekaju bus na stanici pruža i novi sistem kupovine karata preko aplikacije NiCard.

Preko aplikacije prati se dolazak vozila tačno u minut što skraćuje vreme planiranja odlaska na stajlište”, dodaje Cvetković.

Zbog korone jedno vreme nije bio dozvoljen sistem rashlađivanja u javnom prevozu. Dokle će tako biti zavisi od epidemiološke situacije.