TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

RASELJENI SRBI SA KIM BLOKIRALI PUT KOD RUDARA

Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije blokirali su puteve kod mesta Rudare, samo za albanska vozila sa KiM, i to u oba smera. Ranije je saopšteno da je planirana blokada za vozila koja voze Albanci preko administrativnog prelaza Merdare, prema Kuršumliji, Nišu, Beogradu i dalje prema Subotici, zbog, kako su naveli, “terora i zuluma“ politike Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na KiM.

Blokada puta će biti svakog ponedeljka u trajanju od tri sata, od 12 do 15 časova, i to do prestanka svakodnevnog terora nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

“Teror koji preživljava srpski i ostali nealbanski narod postao je nepodnošljiv i vrlo je blizu sukoba sa nesagledivim posledicama”, navedeno je u saopštenju Udruženja raseljenih Srba, okupljenih oko Inicijativnog odbora Srba iz Podujeva i sa Kosova i Metohije.

HOVENIJER KURTIJU PONOVIO ZAHTEV ZA ODLAGANJE ZABRANE DINARA NA KIM

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je u razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ponovio zahtev da odluka o sprovođenju uredbe o zabrani korišćenja dinara na Kosovu i Metohiji bude odložena.

Hovenijer je nakon sastanka sa Kurtijem, kojem su prisustvovali svi ambasadori u Prištini, izrazio nadu da će vlada u Prištini biti partner Vašingtonu, ali da će, ako se desi suprotno, ovaj slučaj imati uticaj na kvalitetet tog partnerstva.

Hovenier je rekao da iako SAD pozdravljaju odluku tzv. Kosova “da poštuje ustav”, takođe veruju da bi trebalo da postoji period edukacije za novu regulativu, prenose prištinski mediji.

“Nadamo se da che primena uredbe biti odložena kako bi se razvila strategija i odredbe koje bi uključile i realnost i zabrinutost manjinskih zajednica i neka praktična pitanja, kao što je kako će pojedinci koji su primali novčanu pomoć u kešu sada primati taj novac. Smatramo da nema dovoljno javnih informacija koje ovo pojašnjavaju”, rekao je ambasador.

Na pitanje kako je vlada u Prištini reagovala na njegov zahtev, koji su uputili i drugi predstavnici međunarodne zajednice, Hovenijer je rekao da će ih “pustiti da sami o tome govore”.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com