четвртак, јун 13

(VIDEO) Rashlađeni autobusi – spas od vrućine

0
28

Jedva se podnose vrućine, napolju je katastrofa, ali u autobusu nije loše, ima klima” – kažu Nišlije koje čekaju autobus na glavnoj autobuskoj stanici. Prigovora građana nema mnogo i uglavnom su vezani za pregrejane autobuse koji su dugo satajali parkirani, zbog čega im treba vremena da se rashlade, kažu u Direkciji za javni prevoz Grada Niša.

 

Niš je poslednjih nekoliko dana jedan od najtoplijih gradova u Srbiji. Ako se već negde mora u najtoplijem delu dana, sve je lakše ako radi klima uređaj. U Nišu svaki autobus mora da ima uređaje za klimatizaciju i ventilaciju. Čim spoljna temperatura pređe 25 stepeni – klime u autobusima se uključuju.

Čekam autobus za Vrtište. U hladu sam. U autobusu je dobro bilo..Sad ne znam, nisam išla po ovim vrućinama, kaže jedna Nišlijka.

Problem nastaje u slučaju kada vozilo u toku dana radi po smenama. Nakon jutarnjeg isključenja vozila ono stoji negde na parking placu parkirano. Vozilo se u toku dana zagreje. Kada uključi negde nakon 12 časova, potrebno je neko vreme da se vozilo ohladi, kaže rukovodilac Sektora za upravljanje i monitoring javnog prevoza Aleksandar Utvić.

Kaže da im građani tada prijavljuju probleme.

Takođe, u jutarnjim časovima kada jutarnja temperatura nije dostigla 25 stepeni, vozači nemaju obavezu da uključuju klima uređaje, već samo ventilacione. Kada temperatura pređe tih 25 stepeni, mi sve prevoznike putem imejla obaveštavamo da u tim vozilima uključe klima uređaje. Dešavaju se prigovori, njih ima za sada malo i dobro je da tako ostane. Na osnovu tih prigovora mi upućujemo naše kontrolore da isprate situaciju i da prevoznik bude sankcionisan, kaže Utvić.

Nišlije se sećaju i leta kada je bila zabranjena upotreba klima uređaja u autobusima zbog širenja kovida. Kažu – vruće im je i kada se sete tog perioda.

Leave a reply