Počelo je razminiranje bivšeg vojnog poligona na kome će se graditi niško naselje Ardija, na potezu između naselja Stevan Sinđelić kod tehničkih fakulteta i Panteleja. Prvi od koraka je čišćenje površine od 80. 000 metara kvadratnih. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je ceo projekat od velikog značaja i da na taj način oživljava jedan deo Niša.

Ovde je 16 deminera, kao i ostala logistika. Treba istaći da će se sami radovi izvoditi tako što će kompanije dovesti i veći broj deminera ovde, u zavisnosti od toga šta ćemo na ovoj lokaciji pronaći, kaže direktor Centra za razminiranje Republike Srbije Bojan Glamočlija.

 

Na Ardiji je nekada bio vojni poligon. Kada demineri završe čišćenje eventualno zaostalih ubojnih sredstava, uslediće arheološka istraživanja, jer se pretpostavlja da bi tu moglo biti tragova naseobina iz davnih vremena. Tek nakon toga mogao bi se očekivati početak izgradnje budućeg naselja.

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.