TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti VESTI Zdravstvo

RAZVOJNO SAVETOVALIŠTE KAO SVETIONIK NADE

Svetionik nade! Tako jedna majka deteta sa poremećajem iz spektra autizma opisuje pomoć koju dobijaju u Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja u Nišu.

I UNICEF je to savetovalište ocenio kao primer dobre prakse, najavljujući dalji rad na prevazilaženju nekih administrativnih prepreka. A jedna od prepreka je, prema oceni onih koji direktno rade sa decom, to što i dalje ne postoji nacionalni registar dece sa smetnjama u razvoju.

Biljana je majka troje dece, jedno od njih ima poremećaj iz spectra autizma. Pomoć razvojnog savetovališta Doma zdravlja u Nišu za nju je, kaže, dragocena.

Ovo je bio neki svetionik nade. Tu dobijamo pre svega informacije, upute, gde, kako, šta… Ta pomoć je zapravo na prvom mestu jer bez nje ne možete sami. Koliko god da vi volite svoje dete, koliko god da ste požrtvovani, bez nekih smernica da pomognete svom detetu, samim tim i celoj porodici ne možete sami, kaže Biljana Vasković.

A oni koji rade u Razvojnom savetovalištu apeluju da se izradi nacionalni registar dece sa smetnjama u razvoju, kako bi se deci pružila sveobuhvatnija pomoć i podrška.

Za takvu informaciju bi bilo potrebno da na nacionalnom nivou zaživi nacionalni registar koji je u razvoju od 2020. godine i između ostalog, ovo je apel za sve da se u svim zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite koristi registar, odnosno da se evidentiraju deca sa poteškoćama u razvoju u nacionalni registar, pre svega zbog toga što time stičemo uvid u to kakve su potrebe porodice i dece, Jelena Petkovič, psiholog u Razvojnom savetovalištu.

Razvojno savetovalište i savetovalište za mlade postoji u svakom domu zdravlja, ali je niško, i po oceni predstavnika UNICEF-a primer dobre prakse. Zajedno rade na prevazilaženju preostalih prepreka.

Bilo je veoma dirljivo razgovarati sa majkama danas i videti kako se deca dobro osećaju u ovom okruženju veoma je važno da se pruži podrška razvojnom savetovalištu zato što on su postigli puno togaa i u smislu kadrovske popunjenosti u smislu izgradnje kapaciteta. Potrebno je da se ta dobra praksa proširi po Srbiji. Naravno oni se suočavaju sa određenim izazovima zakonodavstva kako bi se dalje unapredila ta praksa i mi radimo sa ministarstvom zdravlja na uklanjanju administrativnih barijera koje sprečavaju da svako dete dobije podršku kakva mu je potrebna i kakvu zaslužuje, kaže Dejana Kostadinov, šefica Kancelarije UNICEF-a u Srbiji.

Slađana Đukić, pomoćnica ministarke zdravlja kaže da se nastavlja rad na prilagođavanju zakona.

I dalje treba da radimo na normativnim aktivnostima – to su izmene zakona i podzakonskih akata gde će se uloga domova zdravlja i kompletne primene zdravstvene zaštite ojačati tako da ministarstvo zdravlja intenzivno radi po tom pitanju i očekujemo rezultate u što skorijem periodu, kažu Đukuć.

Razvojno savetovalište postoji dvadesetak godina, ali Tim za porodično orijentisane rane intervencije postoji od 2018. Godine, nakon velikog ciklusa obuka koje su podržali UNICEF I Beogradski psihološki centar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com