TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ELEKTRIČNI AUTO ČUVA OKOLINU I ŠTEDI, ALI GDE DA IH NAPUNITE?

Električna vozila možda jesu ekološka, ali su za prosečan srpski džep i pored subvencija države i dalje skupa! Kao prednost se ističe velika ušteda u gorivu, jer je kod nas punjenje besplatno! Ali je malo elektropunjača u gradovima i na putevima, pa auto dileri baš to ističu kao glavnu prepreku za povećanje broja onih koji bi radije kupili električni od klasičnog automobile. Ipak, država će i ove godine subvencionistai kupovinu automobila na struju – planirano je 170 miliona dinara, odnosno 5.000 evra za kupovinu ful električnog vozila.

Maja električni automobil vozi već tri godine. Kako kaže, na početku je bila atrakcija i drugi vozači su joj postavljali mnogobrojna pitanja. Ističe da nije pogrešila što je izabrala da vozi tzv. plug in hibird jer su uštede u gradskoj vožnji ogromne.

“Čini mi se da je sve jeftinije da ga vozim. Punim ga na parkingu “Goran Sotojić” kod Doma zdravlja koji je jedini javni punjač u Nišu. Punjenje me ne košta ništa, ali me košta koliko on stoji na parkingu odnosno za tri sata mi je potrebno 150 dinara”, kaže Maja Vodeničarski koja vozi malog Židoa.

Ipak, plug in hibridi odnosno automobili koji za napajanje elektromotora koriste i baterije i benzin manje se kupuju od klasičnih hibirida, koji imaju isti sistem ali snažniju i veću bateriju koja se dopunjava na brzom elektropunjaču.

Država je samo prošle godine sa 440 miliona u Srbiji dotirala kupovinu 1144 ekološki prihavtljiva vozila koje su kupili uglavnom firme.

Više od polovine su bili klasičan hibirdi, a svega 69 plug in za koji je podsticaj države bio 3.500 evra. Za ful električno vozilo odlučilo se 310 vozača.

“Razlog je definitivno infrastruktura koja u našoj zemlji još nije rešena na prvi način, ali se tome teži. Oni koji su u mogućnosti da na samostalan način naprave te punjače se odlučuju za plug in hirbide. Zato 70 odsto pravnih lica je kupilo plug in hirbide, a 30 odsto fizička”, objašnjava Sanja Grozdanović direktorka Ravex grupe Niš.

“Pre tri godine su meni bili slobodni svi punjači i javni i oni koji su naplaćaju. Danas moram već da planiram vreme kada ću puniti automobil da bi bio slobodan”, objašnjava Maja i dodaje da država još nije uredila cene i mesta gde sve ima elektropunjača.

“Nadam se da će se više raditi na infrastrukturi opsebno što je usvojena UredbaVlade Srbije po kojoj će se subvencionisati ful električnavozila i ta subvencija će ostati na nivou od 5.000 evra”, dodaje Sanja Grozdanović.

Inače, ove godine država je za subvencije električnih vozila izdvojila 170 miliona dinara, a iznos subvencije zavisi od vrste vozila.

Trenutno, u Srbiji je učešće ful električnih vozila u ukupnoj prodaji jedan odsto, dok je u Evropi od 4 do 7 odsto.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com