TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

OPASNI OSTACI PROŠLOSTI

Avio-bomba koja je pronađena u Nišu, a juče i bezbedno uklonjena i uništena, mnoge je podsetila na dane nato bombardovanja kada je na Niš je palo više od 320 projektila velike razorne moći. Grad je bio zasut sa 36 kontejnera kasetnih bombi koje su međunardnim pravom zabranjeno oružje. 

 

 

U Naselju Stevan Sinđelić život se vratio u normalu. Nema više bojazni od bombe koja je u nedelju ujutru bezbedno uklonjena i uništena. Meštani su bili saradljivi, slušali sve naredbe štaba. Ipak, nije bilo svejedno. 

Podsetilo me je na ’99 godinu. Tada je najgore bilo izdržati 78 dana, kaže jedna Nišlijka.

Juče mi nije bilo svejedno, a 1999. godine se uopšte nisam bojala, dodaje druga.

Bomba koja je u nedelju uništena je MK 84 koja je lansirana 27. maja ’99 godine.

Mi još uvek pronalazimo bombe i iz Prvog i Drugog Svetskog rata i iz NATO bombardovanja, ali je važno da sistem funkcioniše kada je najpotrebniji, kaže načelnik sektora za venredne situacije Luka Čaušić. 

Podsetimo, tokom bombardovanja 1999. godine, Niš je bio izložen vazdušnim napadima 52 dana, pet sati i 14 minuta. Na grad su tokom bombardovanja ispaljena 324 razorna projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, osam grafitnih projektila, a zaostalo je i 48 neeksplodiranih bombi. Srušeno je oko 120 objekata, a više od 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com