TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

KOLIKO SE SMANJILA UPOTREBA PLASTIČNIH KESA?

Upotrеba plastičnih kеsa u trgovinama u Srbiji jе za godinu dana smanjеna za oko 80 odsto, izjavio jе ministar spoljnе i unutrašnjе trgovinе Tomislav Momirović. Za to je, između ostalog, zaslužno naplaćivanje kesa. Međutim,neki proizvođači kesa kažu da proizvodja nije smanjena, a građani da više razmišljaju o svom džepu nego o zaštiti životne sredine. Šta se može promeniti?

 

kese

Poslednjih godina umesto plastičnih kesa trgovci u prodavnicama nude potrošačima plastičnu kesu koja je biorazgradiva i koju potrošač mora da plati. Cene su od nekoliko dinara, do nekoliko desetina dinara, a torbe za kupovinu mogu da koštaju i više stotina dinara, u zavisnosti od toga da li je u pitanju dezen sa natpisom prodavnice ili bez.

Naplata kesa, smanjila je upotrebu plastike, ocenjuju u resornom ministarstvu.

Upotreba plastičnih kesa u trgovini u Srbiji je za manje od godinu dana smanjena za više od 80 odsto. vеoma je važno da cеo lanac snabdеvanja prihvata novе trеndovе, za kojе sе zna da ćе pomoći u očuvanju životnе srеdinе, kao što jе izbеgavanjе plastikе, rеciklaža, upotrеba rеgеnеrativnih i nеzagađujućih matеrijala, kao i upotrеba novih tеhnologija”, kaže Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine. 

Iako ima pomaka, plastične kese su i dalje problem na globalnom nivou. Stručnjaci upozoravaju da samo pet odsto kesa stigne do postrojenja za reciklažu!

Zabrana korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje u Srbiji je stupila na snagu 1. januara 2020. godine. To znaci da veliki trgovinski lanci od tada moraju potrosacima da ponude da kupe plasticnu kesu koja biorazgradiva, paprinu ili torbu od tekstila. U maloprodaji i na pijaci se i dalje koriste kese koke bi trebalo da budu manje od 15 mikrona.

To što na kesama piše da su „biorazgradive“, ne znači ono što bi trebalo, kažu proizvođači kesa. Kako objašnjavaju, to su i dalje plastične kese kojima je samo dodat aditiv kako bi u prirodi uspele brže da se razgrade do najsitnijih delova. Ističu da su poslednjih godina menjali način proizvodnje ali da građani i dalje nisu dovoljno edukovani o štetnosti plastike po životnu sredinu.

Proizvođači kesa kažu da se i dalje više prodaju deblje plastične kese, na kojima se više zaradi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com