TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

REKONSTRUKCIJA ČEGRA GOTOVA DO GODIŠNJICE,  U PLANU MULTIMEDIJA (FOTO, VIDEO)

 

Čegar će biti prvi spomen kompleks u Srbiji koji će dobiti digitalni prostor u kojem će posetioci imati priliku da na savremen način vide kako je tekla Bitka na Čegru. Ovo je najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. Ministar je obišao radove na rekonstrukciji spomenika.  Ukoliko sve bude teklo po planu rekonstrukcija Čegara biće završena do godišnjice velike bitke 31.maja.

Radovi na rekonkstrukciji spomen kompleksa Čegar teku po planu, pa će 215. godinu od Čegarskog boja, dočekati u novom sjaju. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna  pitanja obezbedjuje sredstva.

„Ja sam presrećan što je gospodin Selaković rešio da ovu srpsku svetinju obnovi, da liči, kako treba“ kaže čuvar Čegra Selomir Marković.

Ministar Nikola Selaković na licu mesta uverava se da nema odstupanja od projekta.

Ima i nove planove za Čegar:

„,Ono što želim posebno da naglasim jeste da ovo nisu potpuni radovi na uređenju ovog ovde mesta. Naša ideja i ideja Ministarstva za rad jeste da se u okviru ovog kompleksa, podigne jedan objekat sa savremenim multimedijalnim sadržajima koji će svim posetiocima Čegra, a najviše onima koji su najmlađi, koji ovde dolaze u sklopu đačkih ekskurzija dočarati samu atmosferu Čegarske bitke uz savremene multimedijalne digitalne efekte, dočarati im, dakle, samo poprište bitke u vreme njenog odvijanja. To jeste plan i ideja našeg Ministarstva, da na različitim mestima u Srbiji, koja su znamenita mesta po velikim istorijskim zbivanjima pravimo takve sadržaje, a želja nam je da upravo prvi takav bude podignut ovde na brdu Čegar kraj Niša“

 

Današnji spomenik u obliku kule — simbola srpskog vojnog logora, podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka, 1. juna 1927.  Prvobitni spomenik je ostao u niši novog. Iznad njeg je 1928. godine postavljeno bronzano poprsje Stevana Sinđelića. Projektant spomenika je ruski emigrant iz Niša Julijan Djupon.

Radovi na rekonstrukciji sadašnejg spomen prostora Čegar  počeli su u februaru ove godne. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvaja  4,311.000 uredjenje u spomen kule, starog spomenika i biste vojvodi Sindjeliću  i još 710.000 za parteno uređenje.

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com