TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne

REKONSTRUKCIJA NIŠKOG TEATRA: RASPISAN TENEDER ZA TEHNIČKU DOKUMENTACIJU

Nakon rekonstrukcije i otvaranja Male scene niškog teatra, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Narodnog pozorišta u Nišu, koje je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulutre. Kako se navodi u dokumentaciji, projektom je predviđeno uređenje Velike scene, gledališnog prostora, foajea, hodnika, zatim parterno uređenje ispred i oko i glavnog ulaza pozorišta, obnova krova, tavana i terase pozorišta. Rok za dostavljanje ponuda je 25. mart.

Kada je bilo otvaranje Male scene ministarka kulture je najavila i rekonstrukciju Velike scene, ali ništa se neće raditi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika. Od 1939. godine od kada postoji zgrada Narodnog pozorišta u Nišu nikada nije detaljno renovirana”, kaže direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović.

“Projektom predvideti parterno uređenje ispred i oko objekta Narodnog pozorišta u Nišu, sa posebnim osvrtom na deo kod glavnog ulaza u objekat. Predvideti i rekonstrukciju postojećeg krova, tavanskog prostora i preuređenje ravnog krova u funkcionalnu “scensku terasu”. Prilikom rekonstrukcije i adaptacije centralnih foajea i hodnika ispred Velike scene u prizemlju i na spratu objekta veliku pažnju posvetiti ukrasnim elementima na plafonima”, navodi se u dokumentaciji.

“Obnova scensko-izvedbenog prostora, Velike scene, podrazumeva rekonstrukciju nosećih elemenata i poda, zamenu rotacije i ugradnju propadališta, izgradnju orkestarske rupe, uređenje svetlosnog i tonskog parka, ugradnju inspicijentskog pulta i njegovo umrežavanje sa Malom scenom i pripadajućim prostorijama postojeće zgrade, adaptaciju tonske i svetlosne kabine, uređenje perspektive i akustike Velike scene, rekonstrukciju sistema za odimljavanje i klimatizaciju i sistema za dojavu požara i protivpožarnu zaštitu”, napominje se u dokumentaciji, a prenosi eKapija.

U okviru izrade tehničke dokumentacije, kako se navodi, treba predvideti i preuređenje video sistema i ugradnju digitalne komunikacije.

Kada je reč o rekonstrukciji gledališno prostora, njome je predviđeno ređenje perspektive gledališta i samog prostora gledališta, zamena sedišta, adaptacija balkona gledališnog prostora, rekonstrukcija tonske i svetlosne kabine koja se nalazi na balkonu gledališnog prostora i uređenje sistema za odimljavanje i klimatizaciju.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com