
RIBLJA ČORBA NA DURLANSKOJ PIJACI (VIDEO)
Kakvog je ukusa riblja čorba od šarana, pastrmke i američkog soma? To su mogli da saznaju svi koji su došli na Durlansku pijacu, gde je održano takmičenje u pravljenju riblje čorbe i roštilja.
Radi se o 12. manifestaciji “Zalogaji juga”, koju organizuju Gradska opština Pantelej u saradnji sa Udruženjem ugostiteljsko- turističkih poslenika Niša
Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša takmičila se u pravljenju riblje čorbe.
Pravimo riblju čorbu sa dve vrste mesta – u jednoj šaran, pastrmka i američki som. Vrlo je zahtevno, prvo zbog vatre koja treba da se raspali, treba i dosta vremena i znanja, kaže učenik Ugostiteljsko-turističke škole Niš Matija Milanović.
Manifestaciju organizuje Gradska opština Pantelej u saradnji sa Udruženjem ugostiteljsko- turističkih poslenika Niša. Oko 40 učesnika takmičilo se u pravljenju riblje čorbe i roštilja.
Imamo saradnju sa svim civilnim društvima koja rade na teritoriji Gradske opštine Pantelej, pa i sa udruženjem ugostitelja. Zajedno sa njima otvorili smo Degustacioni centar. Dogovorili smo se sa njima da takvu manifestaciju i upriličimo za same građane, kaže predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković.
Takmičenje je posvećeno dugogodišnjem predsedniku Udruženja ugostiteljsko- turističkih poslenika Niša Zoranu Miraševiću.
Mi se trudimo da čoveka koji je osnovao ovo udruženje pamtimo i pominjemo u toku godine, tako da je ova manifestacija posvećena upravo njemu. Trudimo se da u skladu sa njegovim principima nastavimo svoj rad i uključimo što više mladi kadar i prenesemo tradiciju juga Srbije širom sveta, kaže predsednica Udruženja ugostiteljskih poslenika Niš Ančica Dimitrijević.
Priređen je i prateći program kroz koji je predstavljena tradicionalna kuhinja juga Srbije, folklor i običaji ovog kraja. Uključili su se i Udruženje “Višnja” za negovanje tradicije I Kulturno-umetničko društvo “Anđeli”.