петак, јун 14

RIK: ODLAŽE SE ROK ZA OBJAVU KONAČNIH REZULTATA IZBORA

0
12

Republička izborna komisija je na veb prezentaciji objavila rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 98,73 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,87 odsto obrađenog biračkog tela.

Prema podacima RIK-a na osnovu 98,87 odsto obrađenog biračkog tela, cenzus je na parlamentarnim izborima prešlo 11 stranaka i koalicija, od kojih su četiri manjinske.

Najviše mandata ima Koalicija „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ – 120, lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 38 mandata, a lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 32 mandata.

Lista „Nada“ ima 15, a „Moramo” 13, a po 10 mandata imaju liste Patriotskog bloka i Zavetnici.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 5 mandata, lista „Muftijin amanet” 3, dok liste „Zajedno za Vojvodinu “ i lista „SDA Sandžaka” imaju po 2 mandata.

Inače, Republička izborna komisija saopštila je da se, s obzirom na izvesno ponavljanje glasanja na određenom broju biračkih mesta, u ovom trenutku ne može utvrditi vreme u koje će biti objavljeni konačni rezultati izbora za narodne poslanike i za predsednika Republike.

RIK u saopštenju navodi da, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, lokalne izborne komisije imaju rok od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta da utvrde zbirne izveštaje o rezultatima glasanja na biračkim mestima na svojoj teritoriji, odnosno rok ističe u četvrtak 7. aprila u 20 časova.

Međutim, istim zakonom je propisano da se rok pomera u slučaju onih lokalnih izbornih komisija na čijoj teritoriji se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja, te se u tom slučaju rok od 96 časova računa od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja.

RIK navodi da je određen broj lokalnih izbornih komisija, u skladu sa zakonom, doneo i na veb-prezentaciji RIK-a objavio rešenja kojim je na određenim biračkim mestima poništeno glasanje, odnosno kojim je konstatovano da se na određenom broju biračkih mesta ne mogu utvrditi rezultati glasanja.

Glasanje na tim biračkim mestima moraće da bude ponovljeno, što odlaže utvrđivanje rezultata glasanja u tim jedinicama lokalne samouprave, ukazuje RIK.

Samim tim, zaključuje RIK, odlaže se i rok u kojem je Republička izborna komisija dužna da objavi ukupne rezultate izbora.

Leave a reply