RODE NA MURALU U OMILJENOM STANIŠTU U DONJEM MEĐUROVU (VIDEO)

RODE NA MURALU U OMILJENOM STANIŠTU U DONJEM MEĐUROVU (VIDEO)

Niško selo Donje Međurovo je domaćin najveće kolonije belih roda južno od Save i Dunava.

Upravo zato, fasadu Osnovne škole “Desanka Maksimović” u ovom selu odnedavno krasi mural posvećen belim rodama.

Smatra se jednim od najlepših murala, koji je delo umetnika Nenada Stojkova.

Par roda na krovu kuće u rano proleće. Njihovo međusobno udvaranje i zauzimanje gnezda je na muralu na fasadu Osnovne škole u Donjem Međurovu. Ovo niško selo je domaćin 15 parova belih roda, što je polovina svih roda na području Niša.

To je polovina od svih gnezda u Nišu. Interesantno je što se one ovde gnezde i na drveću. To je nekada bilo svuda u Srbiji, ali ih sada ima samo desetak. Ovde se gnezde na hrastu i na dudu. A sem na drveću i krovovima, ima ih i na banderama i trafou, što je opasno po njih. Tako najviše stradaju. Ali svakog proleća se vraćaju i gnezde u krošnjama hrasta i duda, što je retkost”, kaže Slobodan Marković iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

INICIJATIVA KOJU SU PRIHVATILI I MEŠTANI I ŠKOLA I CIVILNI SEKTOR

Mural je na inicijativu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oslikao umetnik Nenad Stojkov iz Beograda, a uz podršku Lokalne fondacije Niš. Cilj je da više od hiljadu dece mogu da uče o značaju belih roda,a  kasnije, kada porastu, i učestvuju u zaštiti ovih ptica selica.

Bratislava Petrović, učiteljica u OŠ “Desanka Maksimović” Donje Međurovo kaže da je bila oduševljena kada je počela da radi u školi.

Prvo mi je bilo malo čudno! Jer, nigde nisam videla toliko roda na jednom mestu! A kad je Slobodan pozvao i rekao da počinjemo sa projektom da selo postane zaštićeno stanište roda, rado smo to prihvatili. Slažem se sa mišljenjem da su rode simbol sreće, lepog i boljeg života, kaže učiteljica Bratislava.

RODE DONOSE SREĆU ONIMA KOJI SE BRINU O NJIMA

Nema tačnog objašnjena zašto se ovde rode vraćaju svake godine. Možda zato što ih ovde meštani vole i čuvaju. Jedan od njih je i Slaviša Nikolić koji u svom dvorištu ima gnezdo.

Dolaze kod mene najviše! Kao da me poznaju! Znate, ja se i staram o njima – ima tu nekoliko bazenčića za njih, hranim ih, donosim im ribe, priča Slaviša.

Na pitanje da li zaista donose sreću, odgovara potvrdno.

Obe snaje treba da mi se porode!

Slaviša je bio i jedan od najuznemirenijih kada je prošle godine u maju jedna roda bila pronađena sa prostrelnom ranom na krilu. Posle operacije se uspešno oporavila zahvaljujući volonterima Udruženja “Zoo Planet”.

Pre nekoliko godina je i pronađen počinilac koji je upucao još jednu rodu u blizini Niša i on je osuđen i kažnjen.

BELA “ESKADRILA” NA LETNJEM NEBU

Populacija roda u Donjem Međurovu je za sada stabilna i svakog proleća ima novih roda.

Kad dođe jun, jul, na nebu iznad Međurova možete da vidite i stotinu roda! Ima petnaestak parova. U svakom gnezdu u proseku tri do četiri mladunca i kad im ojačaju krila, pa sve polete,to je jedna prava eskadrila, dočarava sliku letnjeg neba nad MeđurovomSlobodan Marković.

Iz Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije kažu da im je namera da Donje Međurovo i zvanično bude zaštićeno područje belih roda.

OČUVANJE PRIRODE

Opstanak ptica direktno je vezan za očuvanje prirode. Kako kažu iz Društva za zaštitu i proučavavanje ptica, u Srbiji se može videti preko 350 vrsta, međutim jedna od najomiljenijih ptica je bela roda, sama po sebi simboliše slobodu, plodnost i blagostanje. Nažalost, poručuju iz ovog društva, u Nišu je zabeleženo nekoliko slučaja pucanja i maltretiranja upravo nad ovom vrstom.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dobilo je podršku na javnom konkursu Lokalne fondacije NIš (LFN), koji je realizovan u septembru 2022. godine.

Ovo je jedna od  14 podržanih inicijativa na tom konkursu i jedna od ukupno 29 podržanih ideja na tri do sada organizovana konkursa, navode u Lokalnoj fondaciji Niš.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com