четвртак, јул 25

RODITELJI IZ BUBANJ SELA ŽELE PREDŠKOLSKO U SVOJOJ ŠKOLI

0
57

U Bubanj Selu roditelji učenika niške škole “Desanka Maksimović” predali su peticiju sa 130 potpisa direktoru ove obrazovne ustanove da im se pomogne kako bi osmoro dece pohađalo predškolsku nastavu u svom selu.

Za sada mogu da upišu decu u odeljenja u Gornjem i Donjem Međurovu i Čokotu dok se njihov zahtev ne razmotri zbog čega je nedavno i bio sastanak predstavnika škole sa Školskom upravom odnosno resornim ministarstvom. Ovaj problem roditelja nije usamljeni slučaj, kažu u koaliciji “Niš, moj grad” zbog čega su i podneli odborničku inicijativu da se omogući pohađanje pripremnog predškolskog programa svoj deci na teritoriji Niša.

Osnovna škola “Desanka Makismović” u Nišu ima osam isturenih seoskih odeljenja i u svim tim školama nema dovoljno dece zbog čega se neki razredi spajaju.

U Bubanj Selu trenutno je četvoro đaka, a posle nekoliko godina prvi put u selu ima i dece predškolskog uzrasta. Roditelji te dece kažu da su prijavili decu maja, ali da septembra nisu mogli da krenu u školu u svom selu jer nemaju vaspitača, pošto ističu da više nije u mreži “Pčelice”.

Dat je predlog da 4 deteta idu u Bubanj selo, a da 4 idu u drugo obližnje selo. Nelogično je škola ima sve uslove, učionicu, igračke”, kaže jedan od roditelja predškolskog deteta.

Nikada do sada nismo imali predškolsku grupu i želimo da izađemo u susret roditeljima i da otvorimo tu grupu. Sve smo poslali nadležnima i ministasrtvu. Imamo indicija da će to sve biti gotovo i da će problem biti rešen”, kaže direktor OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu. 

Da bi pokrenuli predškolsku grupu, potrebno je da škola prođe verifikaciju i da im bude određen vaspitač.

„Izašli smo u susret i đake od prvog do četvrtog smo prebacili u manju učionicu kako bi predškolci mogli da pohađaju nastavu u većoj učionici”, dodaje Bojanić.

U koaliciji “Niš, moj grad” kažu da ovo nije usmaljeni slučaj zbog čega su Skupštini Grada Niša podneli odborničku inicijativu da se omogući pohađanje pripremnog predškolskog programa svoj deci na teritoriji Niša.

“Dao sam i dva konrektna predloga na koji način može da se prevaziđe situacija u Bubanj Selu i u drugim mestima koji imaju slične probleme. Stvar je dobre volje i očekujem da se ovaj problem vrlo brzo reši“, kaže Stanković.

U Predškolskoj ustanovi “Pčelica” potvrđuju da je bio sastanak sa nadležnima o ovom problemu i da škola u Bubanj selu nije u predškolskom sistemu.

Leave a reply