TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija Politika VESTI

SAMIT EU – ZAPADNI BALKAN DONOSI I BESPLATNI ROMING

NIŽI ROMING U EU ZA ZEMLJE ZB OD OKTOBRA 2023.

Roming deklaracija između dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana u Tirani u okviru samita EU-ZB u cilju snižavanja cena roming data saobraćaja, predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023, izjavio je za Tanjug u glavnom gradu Albanije generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Deset operatera je potpisalo deklaraciju, skori svi iz regiona, osim Vodafona i Ipka, kao i najvechi iz EU poput Dojcce telekoma, receno je na konferenciji za medije. Kako je saopssteno, snizzavanje cena romigna izmedju ZB i EU che pocceti od 1. oktobra 2023. godine.

Fon der Lajen: Ceo region pripada Evropskoj uniji

 FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ bg

Poruka današnjeg samita je poruka ujedinjenja, ceo region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj unkiji, rekla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem samitu u Tirani.
Bitna tema današnjeg samita bila je energetska efikasnost, a predsednica EK je izjavila kako je važno da rešenja EU važe i za region.

“Bitno je da rešenja koja donosimo u EU budu i u regionu, te smo odlučili da paket pomoći regionu bude milijardu evra od čega će pola biti uloženo u obnovljivu energiju, koja je jeftinija, bolja za planetu i čime ćemo dobiti više poslova za ljude regiona, a drugi deo ćemo uložiti u infrastrukturu”, rekla je fon der Lajen.

. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ bg

Dodala je da je dogovoreno 6 različitih projekata za izvore obnovljive energije kao što su hidroelektrane i solarni paneli, koji će povećati energetsku efikasnost škola i bolnica.

“Odobreno je i 40 bitnih projekata koji se tiču transporta, čiste vode i prerade otpadne vode u vrednosti od 1,5 milijardi evra. Ekonomski i inesticioni plan je na dobrom putu”, izjavila je ona.
Ponovila je da podržava integraciju regiona u EU, kao i da je napravljen veliki pomak u pravom smeru.

“Istorijski korak je kandidatura Severne Makedonije i Albanije za članstvo u EU i EK preporučuje Bosnu kao sledećeg kandidata”, rekla je fon der Lajen.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ bg

Govoreći o velikom problemu migracija sa kojim se suočava Zapadni Balkan, a koji je jedna od ruta ilegalnih migranata, rekla je da su migracije zajednički izazov.

“Juče je na samitu predstavljen plan koji se tiče migracija i očekujemo da se sve zemlje regiona usaglase sa našim planom, zajedno ćemo doći do rešenja” rekla je fon der Lajen.

Govoreći o planu Edija Rame da se mladima iz regiona omogući lakše studiranje na evropskim univerzitetima rekla je da će studenti sa Balkana u budućnosti moći ne samo fizički, nego i na daljinu da prate predavanja na evropskim univerzitetima, jer mogućnost studiranja na daljinu sada postoji samo za studente iz EU.

“Nadam se da ćemo na samitima u budućnosti postići dogovor o evropskim univerzitetima za region”, zaključila je predsednica Evropske Komisije.

Ursula fon der Lajen je u svom obraćanju pomenula diskusuju sa regionom o ratu u u Ukrajini i poručila da je važno da se zemlje regiona usaglase sa politikom EU prema Rusiji.

Vučić: Bili smo tema zbog sankcija Rusiji, odgovorio sam im bez uvijanja

(AP Photo/Andreea Alexandru)

„Razume se da smo mi bili tema po pitanju neuvođenje sankcija i na to sam odgoviro na kraju i svi su se saglasili da sam bio veoma pošten, otvoren i iskren, govorio kao i narodu što govorim. Govorio sam svojim jezikom bez uvijanja, nikome se nisam dodvoravao, već realno i argumentima i pokazivao dokumenta i činjenice“, naveo je Vučić.

Istakao je da je bilo važno što smo bili predstavljeni u Tirani i da nema problem da prizna grešku, zbog svoje prvobitne odluke.

„Nije me sramota, u prvoj proceni sam napravio

grešku, ali mi je drago što je ispravljeno i da mogu da nešto uradimo za svoju zemlju. Ne razmišljam da li ću se nekom dopasti već šta mogu da uradim za svoju zemlju“, poručio je Vučić.

BROJNI SUSRETI VUČIĆA NA MARGINAMA SAMITA

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ bg

Aleksandar Vučić rekao je danas u Tirani na samitu EU-ZB da je imao veoma dobre sastanke sa evropskim zvaničnicima i da je posebno zadovoljan dobrim i dugim razgovorima sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, Emenuelom Makronom, kao i holandskim i belgijskim premijerima Aleksandrom De Kroom i Markom Ruteom, kao i da je Srbija bila tema po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji i da im je on odgovorio otvoreno i bez uvijanja.

“Imao sam sa Meloni sadržajan i odličan sa Ruteom, vrlo dobre razgovore i sa Dekroom. Takođe, dugo sam razgovarao sa Makronom i Orbanom, i sa velikim brojem predstavnika EU i sa ZB”, rekao je on.

Kazao je da Srbija još mnogo toga treba da uradi, posebno u oblasti vladavine prava, kao i da je u Tirani eneregetika bila dominantna.

Tirana: Održan protest opozicije, uhapšen napadač na Berišu

U Tirani je danas održan protest opozicije uz učešće hiljada građana i na kojem je došlo do incidenta kada je nepoznati muškarac fizički napao bivšeg predsednika i premijera Albanije Salija Berišu.

Protest je završen posle dva sata bez narušavanja bezbednosnog opsega koji je policija uspostavila zbog Samita lidera EU–Zapadni Balkan, preneo je Albanian post.

Napad na Berišu dogodio se tokom protestne šetnje koju je organizovala njegova Demokratska partije (DP) za vreme Samita EU-Zapadni Balkan, a cilj protestne šetnje je bio, kako su organizatori naveli, odbrana evropskih vrednosti, koje ugrožava albanski premijer Edi Rama.

Na snimku koji su objavili albanski mediji vidi se kako je Berišu nepoznata osoba udarila pesnicom u glavu, nakon čega je lider DP pao na zemlju.

Policija je kasnila saopštila da je privela osumnjičenog za napad na Berišu, kao i da privedena osoba pati od “psihijatrijske bolesti” i da je ranije bio optužen za dela nasilja i trgovinu drogom.

Premijer Albanije Edi Rama osudio je napad, rekavši da “nasilje nikada nije bilo sredstvo za rešavanje bilo kakvog pitanja ili zabrinutosti” i da bi napadačem trebalo da se bavi zakon.
Beriša je nakon napada nastavio protest i rekao da ga ništa na svetu ne može pobediti, ali je direktno optužio Ramu za napad, rekavši da želi da spreči opoziciju da organizuje protest.

“Nas, narod opozicije i narod pobede ništa na svetu ne može da pobedi, dole Edi Rama, dole zločinci, zbacićemo vas. Mi smo danas ovde zajedno da protestujemo protiv režima zlikovaca i zločinaca”, rekao je Beriša.

Beriša je sa protesta poslao i poruku međunarodnoj zajednici navodeći da ne podržava Edija Ramu zato što su on i njegova Vlada, kako je rekao, povezani sa kriminalom i drogom, kao i da ih Rama obmanjuje, jer jedino tako uspeva da ostane na vlasti.

Tokom govora na protestu, predsednik Slobodarske partije Ilir Meta je rekao da “vreme reči i govora mora da ustupi mesto vremenu dela”.

Meta je takođe istakao važnost upoznavanja zemalja Unije sa problemima sa kojima se Albanija suočava i sa korupcijom Ramine Vlade.

Vlada je zabranila da se priđe mestu na kojem se danas održava Samit EU-Zapadni Balkan.
Policija nije dala dozvolu za današnji protest opozicije, na kome su demostranti okupljeni oko DS nosili parole usmerene protiv vlade premijera Edija Rame.

Na transparentima je između ostalog pisalo “Evropo, baci nam prsluk za spasavanje!”, i “Hoćemo demokratiju, a ne stabilokratiju”.

Na ulicama Tirane angažovan je bio veliki broj pripadnika policaje i specijalnih policijskih jedinica sa opremom za razbijanje demonstranata, preneo je Juronjuz Albania.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com