SEDAMDESET PETI DAN RATA U UKRAJINI

SEDAMDESET PETI DAN RATA U UKRAJINI

Rat u Ukrajini traje 75 dana.

Rusija osujetila Ukrajinu da zauzme Zmijsko ostrvo

Kijev je planirao veliku provokaciju – zauzimanje Zmijskog ostrva, ali ga je osujetila ruska vojska i pretrpeo je velike gubitke, izjavio je danas na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

U međuvremenu, raketne snage i artiljerija Ruske Federacije uništile su oko 400 nacionalista i 48 jedinica vojne tehnike, rekao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

Lideri grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta obećali su na onlajn sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će dodatno ekonomski izolovati Rusiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin kazao je da bi Rusija iskoristila mogućnost da mirnim putem reši situaciju u Ukrajini, ali da nije imala priliku za to i izrazio uverenje da će specijalna vojna operacija u Ukrajini ostvariti rezultat.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage raketirale danas Odesu. Iz Marijupolja se nastavlja evakuacija civila.

Šmihal: Ukrajina gubi dnevno 170 miliona dolara

Ukrajina gubi 170 miliona dolara svakog dana od kada joj je odsečen pristup moru, a nacionalni izvozni kapacitet je više nego prepolovljen, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

“Devedeset miliona tona poljoprivrednih proizvoda, koje je Ukrajina planirala da izveze u zemlje Azije, Afrike i Evrope je blokirano”, rekao je Šmihal u južnom lučkom gradu Odesi, govoreći zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, preneo je Rojters.

Šmihal je kazao da su neki proizvodi izvezeni drumskim putem ili železnicom, ali da su neke druge rezerve ostale u oblastima koje se granatiraju ili ih je zauzela Rusija.