Skupština Srbije o izboru vlade

Skupština Srbije o izboru vlade

Brnabić: Ovo je vlada kontinuiteta, sa šest važnih ciljeva

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić naglasila je da će nova vlada biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta i imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa.

“Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa – borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije”, naglasila je Brnabić.

Brnabić: Bićemo svakodnevno posvećeni ostvarenju ciljeva

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Buduća Vlada Srbije, ukoliko dobije podršku poslanika, imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja, i boriće se da postigne i više od zacrtanog, poručila je u Skupštini Srbije mandataka Ana Brnabić i istakla da slede izazovna vremena, ali da 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra.

Brnabić je pred poslanicima istakla da je ponosna na činjenicu da je predloženo šest novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u vladi, sučene sa nekim od najvećih izazova.

U govoru koji je trajao oko sat i po, Brnabić je navela da promene u vladi govore o tome da su pažljivo slušali šta su im građani poručili na izborima i razumeli da moraju još energičnije da rade, da su potrebna nova znanja i entuzijazam. Za članove Vlade Srbije je predložila:

– Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

– Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

– Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

– Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

– Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja

– Sinišu Malog, za ministra finansija

– Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

– Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

– Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

– Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija

– Maju Popović, za ministarku pravde,

– Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

– Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

– Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova,

– Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

– Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

– Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

– Dariju Kisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

– Radomira Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

– Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

– Milana Krkobabića, za ministra za brigu o selu

– Nenada Popovića, za ministra bez portfelja

– Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

Brnabić je navela da od svih članova svog kabineta očekuje da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva koji se danas postavljaju, jer, kako je rekla, nema veće časti od toga da služe svojoj zemlji i građanima, te da tako očekuje od svih da se ponašaju svakoga dana.

Brnabić:Od ZSO, da budem jasna, ne odustajemo

Ana Brnabic, na pocetku izlaganja ekspozea pred poslanicima. FOTO TANJUG / NIKOLA ANDJIC / an

Mandatarka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

Istakla je da će, pored zdravstvenih, ova vlada imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom, nastavkom dijaloga o normalizaciji i uspostavljanju ZSO.

“Od ZSO, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, stojimo iza našeg potpisa i očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore”, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

Ističe da će nova vlada nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na KiM, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu.

“Prioriteti ce biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica”, navela je Brnabić.

Na tom važnom pitanju koje je, ističe, i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, vlada će sve svoje aktivnosti i poteze koordinirati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem i predstavnicima srpskog naroda na KiM.

“Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju je naš apsolutni prioritet”, zaključila je Brnabić.

Dačić dočekao mandatarku Brnabić ispred skupštine

Beograd, 28. oktobra 2020. – Predsednik Skupstine Srbije Ivica Dacic docekao je mandatarku za sastav nove vlade Anu Brnabic ispred zgrade parlamenta. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je  mandatarku za sastav nove vlade Anu Brnabić ispred zgrade parlamenta. Dačić i Brnabić ušli su zatim zajedno u zgradu parlamenta, gde treba da počne rasprava o izboru vlade. Mandataraka će na početku sednice izneti ekspoze o programu vlade i predstaviti predložene ministre.

 

Budući ministri stižu u skupštinu, uskoro početak sednice

U Skupštinu Srbije pristižu ministri kojima danas posle polaganja zakletve treba da počne mandat.

Do sada su u najviše zakonodavno telo došli bivsa predsednica parlamenta i kandidat za ministra kulture Maja Gojković, Branko Ružić, koga su socijalisti predložili za ministra prosvete, Branislav Nedimović, kandidat za ministra poljoprivede, kandidat za šefa diplomatije Nikola Selaković, Aleksandar Vulin koji sa čela ministarstva odbrane treba da preuzme resor unutrašnjih poslova, budući ministar saobraćaja Toma Momirović i budući ministri bez portfelja Nenad Popović i Novica Tončev.

Sednica je zakazana za 10 časova, a očekuje se, prema nezvaničnim inoormacijama, da će poslanici o novoj vladi glasati danas, nakon čega će ministri položiti zakletvu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com