недеља, јул 14

Skupština u sredu o ukidanju vanrednog stanja

0
184

O ukidanju vanrednog stanja trebalo bi da odlučuju poslanici Skupštine Srbije na Ðurđevdan, u sredu.

(Tanjug) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi vanredno stanje, a time i policijski čas mogli biti ukinuti od četvrtka, nakon što ta odluka bude objavljena u Službenom glasniku, a prethodno usvojena u Skupštini.

Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas i angažman vojske u civilne svrhe.

Vučić je sinoć u „Hit tvitu“, rekao da su ispunjena dva uslova: jedan da imamo sedam dana ispod 5 odsto rasta potvrđenih slučajeva covid 19, a drugi – da je manji broj ljudi na respiratorima.

„Imamo i jedno i drugo, kumulativno stečene uslove“, konstatovao je on.

Ukazao je da očekuje da će sutra vlada i on, u skladu sa ustavnom i zakonskom procedurom, dobiti obrazlozeno mišljenje I stav Ministarstva odbrane, nakon čega se donosi zaključak Vlade, a onda uz potpise premijerke I njega odluka ide na Skupštinu.

„Trebalo bi da se nađe u Skupštini na Ðurđevdan, u sredu. Čim bude objavljena, ukida se policijski čas, a to bi trebalo da bude učetvrtak“, objasnio je on.

Od tada, poručuje, sve je na odgovornosti građana.

Rekao je da zna da je građanima bilo teško sto su morali da provedu više vremena u kići, što nisu mogli da se bave svim aktivnostima koje upražnjavaju, ali i naglasio da je to bio jedini način da sačuvamo naše roditelje, i čak nekada one mlađe.

„Mislim da smo najvećim delom uspeli. Zato je sada bitno da što pre krenemo. Ušli smo u pucanj za ubrzani ekonomski oporavak. Da ne kasnimo u odnosu na druge, da probamo na vreme da to uradimo, a ujedno ne ugrozimo ljude“, kazao je on.

Dr Predrag Kon objasnio je da to ne znači i proglašenje kraja epidemije, te da ukidanje vanrednog stanja ne podrazumeva kraj primene vanrednih mera za zaštitu od korona virusa.

Kon: I posle ukidanja vanrednog stanja, ostaju vanredne mere

Ukidanje vanrednog stanja znači ukidanje policijskog časa, zabrane kretanja, kao i posebnog angažmana vojske, ali na snazi ostaju vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Nakon što je u emisiji televizije Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da bi vanredno stanje trebalo da bude ukinuto do četvrtka, 7. maja, Kon je objasnio da će po njegovom ukidanju ostati na snazi epidemija od posebnog značaja, koja je u martu proglašena u Srbiji, kao i pandemija koja je proglašena na globalnom nivou.

Kon navodi da je, ako se aktivnost virusa bude spuštala, logično očekivati da za nekoliko nedelja svi počnu redovno da rade kao ranije.

„Umesto zabrane kretanja, biće izbegavanje kontakata, ostaće zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola… Ostaje nam i dalje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere koje se inače ne sprovode“, rekao je Kon.

On kaže da vanredno stanje ukida policijski čas i zabranu kretanja, kao i angažman vojske u civilne svrhe.

„Vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja koje je bilo vrlo korisno u zaštiti života starijih i koje je dalo rezultata“, rekao je Kon.

Upitan da li to znači da će stariji od 65 godina koji su u radnom odnosu moći da idu na posao, Kon je rekao da to zavisi od odluke samih firmi, kao i zakona, navodeći da u okviru proglašenja epidemije mogu da se definišu određene kategorije građana koje su u posebnom riziku.

„Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značja“, rekao je Kon.

 

Leave a reply