TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

SPOMEN-KUĆA ČUVA SEĆANJE NA NAJPOZNATIJEG RATNOG IZVIĐAČA (VIDEO)

U Kaletincu, u Opštini Gadžin Han, otvorena je potpuno rekonstruisana spomen-kuća Dragutina Matića, koja će čuvati uspomenu na čuvenog izviđača – Oka Sokolovog.

Matić je poznat po čuvenoj fotografiji srpskog vojnika koja je obišla svet.

Kuća je bila potpuno ruinirana

Rodna kuća čuvenog Dragutina Matića bila je potpuno ruinirana, a potomci su je, kao i plac, poklonili za pravljenje spomen-kuće, koja će čuvati uspomenu na ovog junaka. Obnavljanje kuće plaćeno je sredstvima Opštine Gadžin Han. Potomci kažu da su se za to zalagali od 2017. godine.

“Ne mogu da objasnim, jedino ako bih se rasplakao… Presrećni smo, dugo smo čekali, mnogi nisu verovali…” – rekao je novinarima Dragutinov praunuk Zoran Matić.

Inicijatori obnavljanja kuće su Vlastimir Stanojević iz Safari kluba Niš i Vitomir Nikolić iz Udruženja potomka ratnika iz oslobodilačkih ratova.

“Drago mi je što je lokalna samouprava shvatila potencijal ove kuće, a drago bi mi još više bilo da Ministarstvo prosvete shvati da je ovo važno i za obrazovanje i da utka u svoj program promociju ovog čoveka i ovog kraja, a turistički poslenici bi mogli da uvrste ovo u svoju ponudu” – rekao je Stanojević.

Bio je strog i disciplinovan”

Dragutina pamtim kao strogog i disciplinovanog i čoveka koji je znao šta da radi. Strog je bio prema sebi prvo a onda i prema ostalima. U sedamdesetim godinama bio je predsednik sela, on je vodu ovde doveo”- seća se svog slavnog pretka Živorad Matić.

Kako kaže, Dragutin je imao troje dece “mada se negde pominje petoro, ali mi znamo samo za Aranđela, Kristinu i Blagoja”.

Jahao je rame uz rame sa knezom Pavlom

Živorad kaže da su ga često pitali o tim dešavanjima, ali da o ratu nikada nije hteo da priča. Samo bi rekao:

Budite pametni i budite svesni, imate samo jednu državu, imate Srbiju”

Dragutin Matić, poznat kao Oko Sokolovo, rođen je 10. januara 1888. godine u Kaletincu na obroncima Suve Planine u Opštini Gadžin Han. Učestvovao je u svim bojevima i bitkama srpske vojske od 1910. do 1919. godine kada se vratio u rodni kraj.
Umro je 1. januara 1970. godine u rodnom selu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com