Dozvole, licence, istražna prava, razne potvrde neophodne za bavljenje poslovima u rudarstvu i energetici u Srbiji bi u skoroj budućnsti trebalo da se dobijaju elektronski.

Rad na digitalizaciji ovih značajnih privrednih grana je najavila Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade, posle sastanka sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom.

Cilj je da se energetski sektor učini povoljnim za investiranje! A put ka tome je da kao što se elektronski dobijaju građevinske potvrde, isto tako dobijaju i potvrde u sektorima energetike i rudarstva, kaže potpredsednica Vlade, ali i naglašava da uvođenje e-energetike i e-rudarstva zahteva ozbiljnu reformu i izmene više zakona iz ove ove oblasti, na čemu će se raditi u narednom periodu.

“Digitalizaciju ćemo raditi zajedno sa Svetskom bankom a naša zelja jeste da time rudarstvo i energetiku učinimo pogodnim prostorom za investiranje”, istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je naglasila da bi i energetika i rudarstvo mogli da mnogo više utiču na rast BDP.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva, istakao je da se razgovaralo o novim mogućnostima u sektoru rudarstva.

“Posebno pozdravljamo inicijativu da se zakonski okviri u oblasti rudarstva i energetike modernizuju. To, kao i formiranje posebne jedinice pri ministarstvu koja će se baviti zelenom energijom su ključni koraci ka transformaciji koja je neophodna za napredak i stvaranje novih radnih mesta u ovom sektoru u Srbiji”, rekao je Ndegva.

Tema razgovora bili su i zelena ekonomija i zelena energetika, jer iako se deo struje dobija iz uglja, drugi deo se dobija iz hidroenergije.

„Hoćemo da energetiku pospešimo i učinimo čistijom. Razgovarali smo i o energetskoj efikasnosti, odnosno racionalnoj upotrebi energije, na čemu ćemo raditi sa Svetskom bankom“, rekla je Zorana Mihajlović.

„Razgovarali smo i o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, posebno zelenoj energiji. Nastavićemo da podržavamo Srbiju u svim reformskim procesima, kao što su e-energetika i e-rudarstvo“, rekao je Ndegva.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.