TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

SREĆAN DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE! (VIDEO)

Svečanom državnom ceremonijom u niškoj hali Čair,  Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.  Patrijarh srpski Porfirije poručuje da se jedinstvo srpskog naroda ne ograničava na geografske međe, dok predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da srpsko nacionalno jedinstvo uvek žele da razbiju i pokore. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podvlači da imamo jednu jedinu nacionalnu zastavu i svoj rod kojeg se ne stidimo i  Srbija je ponosna na svoju slobodu.

Niš je bio domaćin državne proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna ceremonija održana je u hali Čair.

 PATRIJARH SPC PORFIRIJE:  PRAVOSLAVNA VERA I CRKVA ČUVALA SRPSKO JEDINSTVO 

Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras  u Nišu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da je kroz istoriju pravoslavna vera i crkva čuvala srpsko jedinstvo i da je zato i u današnjosti odgonetka svih srpskih nedoumica i rešenje za opastanak našeg naroda u budućnosti.

“Zato je odgonetka svih srpskih nedoumica u sadašnjosti i rešenje za opastanak u budućnosti pored svih legitimnih i dobrih trudova i napora. Kako kaže sveti vladika Nikolaj – vera večna, vara slavna i vera naša pravoslavna”, istakao je Porfirije u govoru na svečanosti u hali “Čair”, u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kao i članova vlada Srbije i Srpske.

Poželeo je svima srećan i blagosloven Dan srpkog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Zar nije pravoslavna vera i pravoslavna crkva kroz svu istoriju oblikovala naš narod i davala smernice i negovala upravo jedinstvo bez obzira na prilike i neprilike koje su narod snalazile. I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države i Republike Srpske, ali i tada kada toga nije bilo postojala je pravoslavna crkva u Srba”, naveo je Porfirije.

Kako je rekao, zar i danas nije slična sitaucija kada nas ima ne samo u vekovnim zavičajima širom Balkana nego kada smo narod rasejan širom sveta.

“Zar i danas nije upravo sveta vera pravoslavna i crkva u našem narodu roditelja i čuvarka i tog neotuđivaog jedinstva, podržana jedinstvom nas u državi Srbji i u Republici Srpskoj”, poručio je Porfirije.

On je podsetio da je Niš carski grad, Konstantinov grad i grad mučenika koji je stameni kamen hrišćanstva i crkve u našem narodu.

“Ovde je svetlost Hristovog učenja zasijala još u najranijim vekovima crkve”, istakao je patrijarh.

Kazao je da slavnu istoriju tog grada svedoče i Čegar i Ćele kula i da  srpski narod tog kraja nepogrešivo jasno razume šta je to jedinstvo i sloboda.

“Prema rečima pesnika – svuda gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište”, rekao je Porfirije.

Mi danas dižemo našu zastavu u ime boga i za spasenje našeg naroda, ali i svih naroda koji sa nama žive, što jemči dvoglavi krstonosni orao sa štitom, naveo je patrijarh.

Istakao je da danas ovaj praznik proslavljaju Srbi ma gde da žive.

“To znači da jedinstvo o kojem govorimo jeste jedinstvo Srba Republike  Srpske i Srbije, ali se ne ograničava samo na ove geografske međe ni prostorne granice, ono nema ni vremenske okvire jer nije ograničeno samo savremenim trenutkom nego je dijahrono i proteže se kroz istoriju”, naveo je Porfirije.

Poručio je da naše jedinstvo ne sme nikada biti uskogrudo, niti ideološko koje deli ili je isključivo.

Kazao je da smo uvek kao narod bili otvoreni i gostoljubivi i bez prizemnih kompleksa, zbog čega su se naseljavali pripadnici drugih naroda koji su sebe nazivali Srbima i borili se za našu i njihovu jedinu ota džbinu.

“Ali nije svako jedinstvo od Boga blagosloveno i nije na korist, pogotovo  ako se ujedinjujemo da bismo bili isključivi ili bili protiv nekog drugog, od Boga je blagosloveno samo jedinstvo u dobru, vrlini i ljubavi”, rekao je Porfirije.

Naglasio je da su vekovi postojanja srpskog naroda pokazali da je taj stub i vertikala – pravoslavna vera i crkva i jevanđelske vrednosti.

“Sagledavajući prošlost u želji da pronađemo rešenja za današnje generacije, kao jedinu vodilju kroz haribde našeg vremena, ali i jedini garant trajnog i istinskog jedinstva u budućnosti vidimo pravoslavnu veru i našu ckrvu svetosavsku”, istakao je patrijarh.

Ipak, kako je rekao, to ne znači da ne treba čitavim svojim bićem da se staramo za ono što je na zemlji, što obezbeđuje privredni i ekonomski napredak, bolji život, sigurnije puteve, bolje bolnice, bržu železnicu, bolje škole, sve kvalitetnije, jer su to nasušne potrebe.

“Hvala Bogu svedoci smo svi da postoji evidentni napredak i razvoj i biće ga verujemo još više, ali ukoliko se odrekenmo svog indentiteta, sebe i osveštanog načina života, onda smo kao prazna orahova ljuska, tada jednostavno neće biti moguće odoleti destruktivnim uticajima iz uvoza koji sistematski i programski razaraju i naše škole i naše porodice.  Zato je naša sveta obaveza da smelo izobličavamo promociju nasilja i nemorala, zbog čega duhovno i fizički stradamo i mi i naša deca. Ni po koju cenu ne smemo dopustiti programsko obesmišljavanje tradicionalne porodice, kao gnezda sigurnosti i duhovnog zdravlja”, naveo je patrijarh.

Porfirije je poručio da ako nastavimo svoj istorijski hod utrtim stazama naših predaka – naše jedinstvo ima budućnost i šansu da ne bude zatočenik prazne frazeologije.

Nego da živi život koji nas kroz Hrista povezuje u jedinstvo sa Bogom i međusobno jedinstvo, naglasio je Porfirije.

DODIK: NE PRIHVATAMO NIŠA OSIM MIRA 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras u Nišu da su Srbi uspeli da ovladaju svojom sadašnjošću, da smo svesni svoje prošlosti i da samo tako možemo da imamo svoju budućnost.

Dodik je u obraćanju na centralnoj manifestaciji povodom proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u niškoj hali Čair rekao da pre 15 godina to nije bilo tako.

On je podsetio da se danas četvrti put obeležava ovaj praznik, te da je inicijativu pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Pre četiri godine odlučili smo da ovaj dan obeležavamo jer nije način obeležavan datum probijanja Solunskog fronta kako to činimo sada. Ovo je bila ideja predsednika Srbije koju smo prihvatili i Vučiću treba da zahvalimo na jednom državničkom pogledu na stvari”, rekao je Dodik.

On je ponovio da pripada srpskom narodu, a ne “bosanskim Srbima”.

“I uvek žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da priznamo i damo sve ono što imamo da bismo se nekome dopali, a to tako ne može”, kazao je Dodik.

Istakao je da Nemci ne daju da Srbi na ovim prostorima ostvare ono što danas obeležavamo – srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu.

Kada su nam, kazao je, pobili preko pola nacije, ponovo vidim da u BiH žele da uskrate srpski nacionalni identitet, a ovde da otmu Kosovo i Metohiju.

“Mi ne želimo nikome da uzmemo slobodu, Srbi su naivno verovali da kada smo oslobađali jugoslovenske prostore da će nam biti zahvalni, na kraju tog veka morali smo ponovo da se borimo za slobodu”, rekao je Dodik.

I uspeli smo, kazao je, da ovladamo svojom sadašnjošću, svesni smo svoje prošlosti i samo tako možemo da imamo svoju budućnost.

“Danas jedino uspeva naše jedinstvo, uspeva zato što ih nervira, zato Srbi moraju da budu jedinstveni okupljeni oko vlasti, oko svojih institucija, oko Vučića. Ja ovde svedočim da on čini sve da drugačije pozicionira Srbiju”, rekao je Dodik, čije obraćanje je propraćeno aplauzom.

Poručio je da Srbi žele da žive sa drugima u miru i da je svako dobrodošao da, kako je kazao, živi u miru sa nama.

“Ne možemo da prihvatimo ništa osim mira i ne smemo da se odreknemo nas”, rekao je Dodik koji je obraćanje završio sa usklikom: “Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija”.

 VUČIĆ: PONOSNI SMO NA SVOJU SLOBODU, NEĆE TUĐIN NIKADA ODLUČIVATI U SRBIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na centralnoj manifestaciji “Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” koja je održana u Nišu da je Srbija ponosna na svoju slobodu i da neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji.

“Prošlo je vreme kada ste imali poslušnike, ispunjavamo naloge svojih građana”, istakao je Vučić.

Vučić je na početku obraćanja rekao da je teško govoriti posle patrijarha Porfirija i predsednika RS Milorada Dodika.

“Mnogo toga bih vam ispričao i što ne smem da vam ispričam. Bolje za vas, bolje za nas, bolje za našu zemlju da mnoge stvari koje znam i prećutim jer svoju zemlju moramo da čuvamo i moramo da mislimo ne samo ono što je danas već i na ono što dolazi u budućnosti”, rekao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na praznik koji se danas svetkuje, dodajući da je odluka o obeležavanju doneta zajednički sa RS.

“Doneli smo tu odluku jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe uvrede i pogrde prihvatamo i nije slučajno o čemu vam je govorio predsednik RS kada mu neko kaže da je bosanski Srbin.

Zamislite postoje hrvatski Srbi, postoje crnogorski Srbi. Ako je to već tako, a ja ne mislim da je moguće da tako nešto postoji, a što onda nije postojao srpski Hrvat, srpski Bošnjak, srpski Slovenac, srpski Crnogorac, nikada to niste mogli da čujete ni od koga ni na jednom mestu”, rekao je Vučić.

Samo ste, kako je rekao, mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi.

“I ne od juče, ne od ovih koji danas u Crnoj Gori ne dozvoljavaju Srbima da budu u vlasti zato što nisu dovoljno uverljivi u zaklinjanju da će se boriti protiv mrskog Beograda i još omraženije im Moskve, nisu dovoljno uverljivi u tome da i dalje ne vole KiM i da i dalje ne smatraju KiM delom Srbije, pa pošto nisu uverljivi, onda nema ni potrebe da budu u vladi, makar ih bilo i više od 30 odsto”, ukazao je Vučić.

Tako vam je svuda, dodao je Vučić.

“Pa kažu, ne, ne, mi volimo Srbe, ali one koji ne vole Beograd. I kad govorimo o takvim Srbima, to su nam radili još od Pavelića i pre Pavelića…”, rekao je Vučić.

Danas bi, dodao je, da nam izmišljaju takve predstavnike svuda po regionu, a samo je važna jedna stvar da taj Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče svog Beograda i svog srpstva i da vam govori da je pravi Srbin onaj koji mrzi Beograd i Srbiju i srpsku ujedinjujuću politiku.

“Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu zastavu, crveno-plavu-belu, da imamo svoje srpsko ime i prezime, svoj rod koga se ne stidimo”, poručio je Vučić.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com