уторак, јун 25

ŠTA KAD KLIMA UREĐAJ KAPLJE NA KOMŠIJE I PROLAZNIKE (VIDEO)

0
66

Ovih dana nekim vlasnicima stanova i kuća bi mogla da stigne kazna jer je iz njihovog klima uređaja kapala voda na komšijsku terasu ili javnu površinu. Najviše žalbi u Komunalnu miliciju stiglo je sa Bulevara Nemanjića i iz centranog dela grada zbog klima na javnim objektima. Kazna za ovakav prekršaj za pravno lice je 60.000 dinara, za preduzetnike 20.000, a za fizičko lice 5.000 dinara.

Gotovo svaki stan u Nišu sada ima klima uređaj koji zbog visokih temepratura radi non-stop. Zbog toga nije neuobičajeno da se tokom leta upravnicima zgrada žale stanari na komšijsko neadekvatno crevo za odvod kondenzovane vode.

Bilo je to problema, jer postoji procedura oko ugradnje klima uređaja i to tako što se postavlja crveo za odvod vode iz klime uređaja”, kaže vlasnica tri stambene zajednice u Nišu, Vesna Rajski. 

Upravnici stambene zajednice i jesu prvi kojima bi stanari trebalo da se obrate. Međutim, kada je reč o nesavesnom stanaru ili vlasniku javnog objekta iz čije klime voda kaplje na javnu površinu, građani se obraćaju Komunalnoj miliciji, koja po prijavi kontrolišu da li je klima uređaj ugrađen po pravilima grada i zakonskim propisima.

Crevo za odvod kondenzovane vode iz klime uređaja mora da se sprovede u oluke i voda ne sme da se izliva na javanu površinu i prolaznike. Kazne za ovakav prekršaj su za pravna lica 60.000 dinara, za preduzetnika 20.000, a za fizičko lice 5.000 dinara”, kaže načelnik niške Komunalne milicije Dejan Kovačević.

Tokom prošlog leta oko 30 prijava je stiglo u nišku Komunalnu miliciju, a ove godine do sada šest, kaže Kovačević. Najviše prijava stizalo je sa Bulevara Nemanjića i iz centralnog dela grada zbog klima na javinm objektima. To znači da građani međusobno nisu uspeli da dođu do rešenja problema i da su morali da se obrate Komunalnoj miliciji.

Ima savesnih ljudi koji po usmenom naređenju patrole Komunalne milicije reše problem, a ima i onih koji ne žele pa moraju da se kazne. Nebitno je da li je fizičko ili javna ustanova. Dosta prijava je stizalo zbog kapljenja vode iz klima uređaja na Centru za socijali rad. Tu smo postupali po prijavama i zakonu”, objašnjava Kovačević.

Prema izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koje su u skupštinskoj proceduri spoljašnje jedinice uređaja za grejanje i hlađenje moraće da budu uklonjene sa fasada svih zgrada i da se ugrađuju na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje.

Ipak, ova odredba nije nešto što će morati odmah da se sprovede ukoliko bude usvojena, jer je rok da se sve spoljne jedinice uklone sa fasada stambenih zgrada i ugrade na krov ili terasu 10 godina, a za vlasnike objekata javne namene od dve do pet godina.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Leave a reply