TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti Društvo Udarne

STACIONAR “RADON” OD PONEDELJKA PONOVO U KOVID SISTEMU (VIDEO)

Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta Niška Banja

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, stacionar “Radon” od ponedeljka 27. septembra ponovo postaje privremena kovid bolnica, potvrdila je za Zonu plus direktorka Instituta Niška Banja prof. dr Marina Deljanin Ilić. To će biti četvrti put od početka pandemije korona virusa da je “Radon” u crvenoj zoni.

“Do sada je u Institutu lečeno više od 1.200 kovid pozitivnih pacijenata, imamo iskustva sa tim pacijentima tako da su sada pripreme mnogo brže, jer imamo razrađeni sistem prelaska u crvenu zonu. Naravno, to je zahtevalo dodatne premeštaje pacijenata koji su bili u stacionaru. To smo završili, sada smo formirali ekipe, radimo nultu dezinfekciju, tako da ćemo od ponedeljka primati prve kovid pozitivne pacijente koji nam budu upućeni sa Infektivne klinike u Nišu kao trijažnog centra” – rekla je Deljanin Ilić.

 

Kako će se to odraziti na nekovid pacijente?

“Mi smo se i prošli put tako angažovali da nekovid pacijenti budu zbrinuti u našim drugim objektima, radiće nam po dve kardiološke i dve ili tri reumatološke ambulante, radiće biološka terapija, takođe ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i terapijski blok za pacijente sa teritorije Niša. Radiće nam i sala za ortopediju za planirane ortopedske operacije kukova ali će to sve biti u smanjenom kapacitetu obzirom da će većina naših lekara, sestara i fizioterapeuta ući u crvenu zonu. Jedan deo smo odvojili da radi isključivo u zelenoj zoni”

Takođe, u stacionaru “Terme” biće zbrinuto 60- 70 pacijenata koji će imati rehabilitaciju nakon infarkta miokarda i operacija na srcu, tako da pacijenti kojima je to neophodno mogu i u tom periodu da dobiju adekvatno zbrinjavanje. Naravno, ne u punom obimu jer će zdravstveni kadar 90 osto biti angažovan u kovid zoni, rekla je direktorka Instituta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com