недеља, јул 14

STANJE BOLJE, JOŠ NIJE VREME ZA POPUŠTANJE MERA (VIDEO)

0
31

Izašli smo iz vanredne epidemiološke situacije ali je ona i dalje nestabilna i popuštanje mera u ovom trenutku nije realno, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare republičkog Kriznog štaba.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona nije došlo do porasta broja zaraženih koji je mogao da se očekuje posle novogodišnjih i božićnih praznika što je ohrabrujuće ali je situacija i dalje nepovoljna i može doći do porast ukoliko ne budemo poštovali mere koje su na snazi.

„Polako se spušta broj, Beograd je sada ispod 500 novozaraženih dnevno i tedencija je postupnog ali veoma blagog pada. U trenutku kada imamo vakcinu to treba da nas drži da se  da izdržimo naredni period i da se ne opuštamo do vakcinacije. Izašli smo iz vanredne situacije“, rekao je Kon.

Kada je reč o eventualnom skorijem popuštanju mera epidemiolog Predrag Kon kaže da to nije realno.

„Još nije vreme za popuštanje mera, posebno imajući u vidu da se u regionu pojavio i novi soj virusa“, rekao je Kon.

Teško je verovati da se on ne pojavi i kod nas imajući u vidu kako se širi po ostatku Evrope, rekao je Kon.

„Nije nemoguće da to izbegnemo jer smo u povoljnijoj situaciju u odnosu na zemlje zapadne Evrope gde je infekcija u porastu“, rekao je Kon

Što se početka školske godine tiče epidemiolog kaže da nema razloga da se on odlaže ali i da treba očekivati povećanje drugih respiratornih infekcija poput gripa.

Stiže i kineska vakcina, Fajzer kaže da će poštovati dogovor o novim isporukama

Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković je potvrdio da sutra stiže prvi kontigent kineske vakcine koja će proći standardnu proceduru kontrole u Agenciji za lekove i ukoliko to bude uspešno već od ponedeljka može da se očekuje početak vakcinacije ovom vakcinom.

„Srbija je jedina država koja je za kratko vreme uspela da nabavi tri različite vakcine i na to treba da budemo ponosni“, naglasio je Gojković.

Prema njegovim rečima ona je lakša za aplikaciju jer ne zahteva niske temperature skladištenja pa se samim tim lakše distribuira do punktova za vakcinaciju.

Gojković je ponovio da je svaka vakcina koja je registrovana u Srbiji bezbedna za upotrebu i svejedno je za koju ćemo se opredeliti.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je sve što je dogovoreno sa Fajzerom po pitanju vakcina, do sada i ispoštovano, te da Srbija ima obećanje te kompanije da će i na dalje sve što je dogovoreno biti i ispoštovano.

Gojković je rekao da je Srbija jedna od prvih pet zemalja koja je sa Fajzerom sklopila dogovor i da je, za sada, sve što je dogovoreno u potpunosti ispoštovano, sa obe strane.

„Nadamo se će se to nastaviti kao što smo se dogovorili. Veliki su pritisci na sve proizvođače, jer vakcina nema dovoljno za ceo svet, nadam se da ćemo uspešnu saradnju sa Fajzerom nastaviti i dalje. Imamo obećanje ljudi iz kompanije da će sve što smo se dogovorili u potpunosti biti ispoštovano“, rekao je Gojković.

I pored toga, istakao je, Srbija je pričala, sarađivala i kupovala i vakcine od drugih proizvođača, jer se, kaže, ne možemo vezati za jednog proizvođača, da ne bismo došli u situaciju da zavisimo od volje ili snage nekih koji su moćiniji od nas.

„Što se tiče vakcinacije i broja vakcina koje dolaze u Srbiju, to se dešava u kontinuitetu od sva tri proizvođača. Razgovaramo i sa ostalima, kako bismo uspešno odradili ovaj posao“, rekao je Gojković.


Leave a reply