TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Udarne VESTI

STAROVIĆ: DVA SRBINA U ZVEČANU RANJENA IZ VATRENOG ORUŽJA, JEDAN KRITIČNO (VIDEO)

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, saopštio je večeras da su dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu, i da je kosovska policija koristila bojevu municiju.

“Hulje iz policije takozvanog Kosova su pucale bojevom muncijom, demonstranti su povređeni, a jedan je u kritičnom stanju”, naveo je Starović na Tviteru.

On je kazao da se napad Kfora dogodio neposredno pre nego što su Srbi hteli da napuste miran protest.

“Kao što se može videti na fotografijama, većina Srba je uglavnom sedela, pre nego što su ih napali vojnici Kfora i militantne jedinice albanske policije takozvanog Kosova. Srbi su na taj način naglašavali mirnu prirodu protesta, i kada su hteli da se raziđu i da nastave protest sutra ujutro, Kfor ih je napao koristeći šok bombe”, naveo je Starović na Tviteru.

U Zvečanu je danas posle podne došlo do fizičkog sukoba između Kfora i Srba, kada su vojnici NATO misije napali Srbe koji su sedeli na asfaltu, pritom koristeći pendreke, suzavac i šok bombe.

 

ZVEČAN: POVREĐENO NEKOLIKO DESETINA SRBA, MLADIĆ TEŽE RANJEN IZ “KALAŠNJIKOVA”

Nekoliko desetina Srba povređeno je u današnjem sukobu sa pripadnicima Kfora u Zvečanu, a mladić koji je pogođen iz “kalašnjikova” teže je ranjen.

U njega su pucali pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su se nalazili iza Kfora, javlja izveštač Tanjuga.

Kod zgrade opštine i dalje je okupljen veliki broj Srba, ali i pripadnika Kfora, čiji helikopteri nadleću Zvečan.

Četvorica Srba su uhapšena i oni su ubačeni u zgradu opštine gde su predati kosovskoj policiji.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pregovarao je sa Kforom i zatražio njihovo puštanje.

U međuvremenu, u crkvu u Zvečanu je došao vladika Teodosije koji služi moleban.

Pred početak sukoba, kosovska policija je većinu novinara koji izveštavaju na albanskom jeziku uvela u zgradu opštine, a jedna grupa novinara je puštena da bude iza Kfora, javlja izveštač Tanjuga.

Sa druge strane su ostali neki novinari koje niko nije upozorio da će doći do napada.

U sukobima je lakše ranjen reporter Tanjuga, a napadnuti su i snimatelji TV Euronews i Prve TV koji nisu povređeni.

KBC U KOSOVSKOJ MITROVICI: PRIMLJENA 53 POVREĐENA, JEDAN ŽIVOTNO UGROŽEN

U kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je 53 ljudi povređenih tokom današnje akcije rasterivanja Srba u Zvečanu.

Jedna osoba je operisana, nalazi se u jedinici intenzivne nege i lekari se bore za njegov život, izjavio je za Tanjug Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je naveo, operisani je zadobio dve rane u predelu karlice i levog kažiprsta, a povrede su nastale upotrebom bojeve municije.

Među povtređenima je i zamenik direktora KBC dr Dragiša Milović, koji je pretučen u Zvečanu i ima povrede grudnog koša, obe ruke i noge i trbuha, kazao je Elek.

KFOR: OKO 25 NAŠIH PRIPADNIKA POVREĐENO U ZVEČANU

KFOR je saopštio da je oko 25 pripadnika te vojne misije povređeno u Zvečanu, tokom sukoba sa građanima koji su protestovali protiv ulaska novog, albanskog gradonačelnika u zgradu opštine.

KFOR u saopštenju navodi da su njegove jedinice raspoređene u četiri opštine na severu KiM u cilju obuzdavanja, kako tvrdi, nasilnih demonstracija do kojih je došlo nakon što su novi albanski gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost.

Ta misija navodi da je nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo meta, kako ta misija tvrdi, ničim izazvanih napada i zadobili povrede sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih sredstava.

Kako je navedeno, njih su odmah zbrinule medicinske jedinice KFOR-a i trenutno su pod nadzorom medicinskog osoblja koje procenjuje njihovo stanje.

Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća lično prati razvoj situacije, navodi KFOR.

On je istakao da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti da, kako je navedeno nepristrasno sprovodi svoj mandat.

NATO OSUDIO “NAPADE NA PRIPADNIKE KFORA NA SEVERU KIM”

NATO je danas oštro osudio ”ničim izazvane napade na pripadnike Kfora” na severu Kosova i Metohije, usled kojih je određeni broj njih povređen.

“NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na pripadnike Kfora na severu Kosova koji su doveli do toga da je jedan broj njih povređen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah da prestane”, navodi se u saopštenju alijanse.

Iz NATO su pozvali sve strane da se uključe u dijalog i da se uzdrže od akcija koje dodatno podstiču tenzije.

“Kfor će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja i nastaviće da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine”, dodaje se u saopštenju.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com