AMBASADORI ARAPSKIH ZEMALJA U NIŠU: PLANOVI ZA VEĆU SARADNJU (VIDEO)

AMBASADORI ARAPSKIH ZEMALJA U NIŠU: PLANOVI ZA VEĆU SARADNJU (VIDEO)

Izvoz mesa iz Srbije i liberalizacija viznog režima za studnete iz arpaskih zemalja veliki su potencijali za buduću saradnju Niša sa tim delom sveta. U Gradskoj kući u Nišu održan je prvi u nizu sastanaka sa ambasadorima arapskih zemalja – Palestine, Egipta, Alžira i Libije i predstavnicima ambasade Iraka. Na naredni će biti pozvani i predstavnici univerziteta i fakulteta.

Nekadašnja EI Niš je najveći broj televizora izvozila u arapske zemlje, naročito Alžir. Grad je u to vreme bio pun studenata iz arapskih zemalja. Veze Srbije odnosno nekadašnje Jugoslavije i arapskog sveta bile su čvrste, a sada se otvaraju novi putevi za saradnju. O potencijalima i planovima gradonačelnica Niša razgovarala je sa ambasadorima Palestine, Egipta, Alžira i Libije i predstavnicima ambasade Iraka..

Podsetiću vas da su mnogi studenti 80-ih godina iz zemalja poput Libije i Palestine dolazili u Niš da studiraju. Tu smo da sve njihove želje i zahteve čujemo i sa našim dekanima vidimo šta je od svega toga moguće, pa čaki sa MUP-om oko jedne vrste vizne liberalizacije za studente – rekla je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Govedina odnosno meso po halal standardu – to je veliki izvozni potencijal Niša.

– Danas je važan dan za nas – ne samo za ambasadore koji su došli, jer mi ne dolazimo kao grupa od pet ambasadora, već u ime ambasadora 12 zemalja čiji je cilj da se uspostavi dobra saradnja sa Nišom – kaže ambasador Palestine Mohamed Nabhan.

Naredni sastanak će, kako je najavila gradonačelnica, biti održan uskoro.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com