TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

STIPENDIJE ZA ĐAKE I STUDENTE ROMSKE NACIONALNOSTI

Petu godinu zaredom Grad Niš raspisao je konkurs za dodelu 50 stipendija za srednjoškolce i 10 stipendija za studente romske nacionalnosti. U odnosu na prošlu školsku godinu iznosi podsticaja su uvećani i sada su 8.000 dinara za učenike i 14.500 dinara za studente.

Iz romskih udruženja kažu da je to dobar način da se Romi podstiču da se školuju jer statistika kaže da iako je povećan broj romske dece koja upisuju osnovnu školu, mnoga ne nastavljaju školovanje ili je čak i ne završe.

Stipendiju Grada Niša prošle godine dobila je Emilija Milutonović koja studira Medicinski fakultet u Nišu. Kako kaže, novčani podsticaji motivišu mlade Rome da posle osnovne i srednje nastave školovanje jer podaci Ujedinjenih nacija za razvoj pokazuju da je u 2022. godini samo jedan odsto Roma steklo visoko obrazovanje.

“Mislim da njima jako znači taj podsticaj da bi se školovali i dalje, a ne samo da završe srednju školu.  Mislim da bi svako trebalo da nastavi školovanje”, kaže Emilija Milutinović dobitnica gradske stipendije za 2022/2023.

Poslednja istraživanja pokazuju i to da od 100 romskih učenika, tek 66 završi osnovnu školu. Samo njih 25 odluči se da upiše srednju školu i manje od jednog učenika uspeva da je završi.

“Procentualno kada bismo gledali ovde u Nišu oni koji upišu osnovnu školu i završavaju. Zanimljivo je da su devojčice ažurnije, pogotovu sada od kada postoje stipendije. Vidim da one nastavljaju školovanje, moje dete, kao i komšijsko, ta finansijska podrška je presudna, ali i rad sa njima da se pojača svest da bez obrazovanja nema ništa”, objašnjava Turkijan Redžepi član LAP-a za inkluziju Roma Grada Niša.

Da bi se Romi motivisali da se školuju i ove godine Grad Niš je raspisao konkurs za dodelu 50 stipendija za srednjoškolce i 10 stipendija za studente.

Broj stipendija za studente je isti kao prošle godine. Umesto pet biće stipendirano njih 10oro, dok je broj podsticaja za srednjoškolace na istom nivou. 50 đaka deset meseci dobijaće po osam hiljada dinara, a studenti po 14 i po hiljada. To je nešto malo više para nego u 2023.

Uslovi da srednjoškolci romske nacionalnosti dobiju stipendiju su najmanja prosečna ocena u prethodnoj školskoj godini od 2,5 i najmanje trojka iz vladanja. Prilikom bodovanja studenata uzimaće se u obzir da li su na osnovnim, specijalističkim, master ili doktorksim studijama i na kojoj godinu su studiranja. Rok za prijavu na konkurs za stipendije za učenike i studente romske nacionalnosti je 3. april.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com