TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI Zdravstvo

STRAH OD MMR VAKCINE PRAVI PROSTOR VELIKOM KAŠLJU

Više od hiljadu i po potvrđenih slučajeva velikog kašlja registrovano je u Srbiji prošle i ove godine, najviše u novembru i decembru 2023. To su podaci Instituta Batut. U tom periodu od ove bolesti za koju smo do skora verovali da je iskorenjena, umrlo je sedam beba – tri prošle i četiri ove godine.

U Nišu je mirna situacija kada je u pitanju veliki kašalj. U Domu zdravlja je od početka sezone bilo tek nekoliko slučajeva sa simptomima velikog kašlja.

Međutim, da bi sve ostalo mirno, lekari pozivaju roditelje koji odlažu vakcinaciju, da zaštite svoje dete i tako spreče širenje velikog kašlja na one koji su najosetljiviji i kod kojih ta infekcija može kobno da se završi.

Iako se zna da je vakcinacija jedina prava zaštita protiv velikog kašlja, koji je u Srbiji odneo živote četiri bebe, nisu sva deca kompletno zaštićena. Pedijatri upozoravaju da je najveći problem sa revakcinom koja se prima nakon MMR vaccine.

Kod nas sami znate da postoji neki trend odlaganja MMR vakcine, a samim tim odlaganjem koje kod nekih roditelja bude i po godinu dana, odlaže se i revakcina pentaksima koji sadrži pertusis komponentu i samim tim to dete je u riziku da može da dobije veliki kašalj. Jeste ono primilo tri doze pertusisa i prilično je zaštićeno, ali može da dobije neku blažu formu ili da prenese prouzrokovača nekom rizičnom detetu ili odrasloj osobi koja nije zaštićena imunološki, kaže načelnica Pedijatrije DZ Niš dr Snežana Zdravković. 

Vakcinacija je jedini imuni bedem, upozoravaju i epidemiolozi

Kad sam počinjala da radim, obuhvat vakcinacijom bilo kojom vakcinom bio je 95-99% jer se smatra da je vakcinacija uspešno završena kada je više od 95% dece iz te generacije zaštićeno. Pa je roditeljima data velika sloboda i jednostavno su odbijali da vakcinišu decu pre svega MMR vakcinom. Epidemije su se pojavile, kaže epidemiolog DZ Niš dr Jelena Perović. 

U drugoj fazi bolesti, kod pertusisa javlja se iscrpljujući, zacenjujući kašalj, zbog čega se i zove veliki, nekada magareći.

Prеmа pоdаcimа koje je objavio Institut Batut, оd 1.1.2024. zакljučnо sа 31.1.2024. gоdinе, nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје оd strаnе zdrаvstvenih rаdniка priјаvljеnа su uкupnо 253 pоtvrđеnа slučаја pеrtusisа коd којih је diјаgnоzа pоstаvljеnа оd pоčеtка 2024. gоdinе.

U nаvеdеnоm pеriоdu priјаvljеn је јеdаn smrtni ishоd uzrокоvаn pеrtusisоm коd nеvакcinisаnоg dеtеtа mlаđеg оd tri mеsеcа.

Štо sе tičе tеritоriјаlnе distribuciје, nајvеći brој slučајеvа pеrtusisа u оdnоsu nа mеstо prеbivаlištа priјаvljеn је sа tеritоriје Grаdа Bеоgrаdа i Јužnоbаčкоg окrugа.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com