TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija VESTI

SUNCE PROBUDILO VOĆE PRERANO! NAJUGROŽENIJE KAJSIJA I BRESKVA

Velike dnevne temperaturne oscilacije i dvadesetak stepeni u najtoplijem delu dana ne samo da smetaju ljudima, već i biljkama! Jednostavno, sunce je prerano probudilo voće čiji rod bi mrazovi najavljeni već za sredinu februara mogli potpuno da desetkuju.

Osnovni savet stručnjaka je  – nikako sada ne rezati voće!

Jer, natprosečno topla prva sedmica februara mogla bi da nam obere voće i pre no što je rodilo.

Ovako visoke temperature nikako ne pogoduju voću. Posebno su osetljivi voćnjaci na južnim dispozicijama, gde  su temperature i više, kao i voćnjaci podignuti na lakšim zemljištima, sa većim procentom peska – tu se zemljište brže greje i vože izlazi iz faze mirovanja, pto može rezultirati da početkom proleća nastanu štete od mraza, kaže Dušan Jovanović, inženjer za zaštitu bilja PSSS Niš.

DUŠAN JOVANOVIĆ, inženjer za zaštitu bilja PSSS Niš

Već za nedelju dana meteorolozi najavljuju povratak zime. Kako da se voće spasi? Pre svega, savetuje se odlaganje zimske rezidbe bar dok temperature ponovo ne budu između minus i plus pet stepeni

To nikako ne bi trebalo raditi sada da dodatno ne bi isprovocirali voćke da izađu iz faze mirovanja. A treba i odraditi tretman krečom i sumporom kako bi zacelili mikropovrede koje su nastale širenjem i sužavanjem korena na površini zbog uticaja sunca. Biljka sada skuplja energiju kako bi mogla da iznese ceo vegetacioni period, ona je pobuđena sada, trošiće više energije, pa apelujemo na poljoprivredne proizvođače da kvalitetno prihrane voćke kako bi imali i kvalitetan i siguran rod, kaće Jovanović.

Najviše je ugroženo koštičavo voće, pre svega kajsija, breskva i nektarina. Malo otpornije su šljiva, višnja i trešnja kojih ima i najviše u nišavskom kraju, dok je vinova loza najmanje osetljiva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com