SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE: U NIŠU PET NOVIH SLUČAJEVA HIV INFEKCIJE (VIDEO)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE: U NIŠU PET NOVIH SLUČAJEVA HIV INFEKCIJE (VIDEO)

U Srbiji se svake godine otkrije oko 150 novih slučajeva HIV pozitivnih osoba. Šta se promenilo u terapiji, prevenciji i znanju ljudi o tome šta je HIV? I zašto, i pored toga što se zna da se virus ne prenosi socijalnim kontaktima, tabui i predrasude o HIV-u i dalje žive?

U Srbiji broj zaraženih od HIV-a je oko 3.000, a podaci pokazuju da je samo ove godine, otkriveno više od 150 novih slučajeva. U Nišu je zabeleženo 5 infekcija HIV-a kod muškaraca između 24 i 45 godina. Nezaštićeni seksualni odnosi, ali i neznanje adolescenata o prevenciji najveći su faktor rizika.

prof. dr Biljana Kocić


– Adolescenti, odnosno tinejdžeri misle da im kontracepcija doprinosi pored zaštite od neželjene trudnoće, i zaštitu od polno prenosivih bolesti što naravno nije tačno
– kaže  načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti IZJZ Niš prof. dr Biljana Kocić.

 

 

 


Od pojave HIV-a terapija se dosta promenila.
Prvi HIV pozitivni pacijent otkriven je 1981. godine. Iako se sada o bolesti i načinu prenošenja sve zna, diskriminacija obolelih i dalje postoji. Lekari naglašavaju da se socijalnim kontaktima virus ne prenosi. Prvog decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv side. Ovaj dan je prvi put obeležen 1988. godine i prvi je ikada globalni dan zdravlja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com